Germania, pe cale să aprobe legalizarea canabisului în scop recreațional

Data:

Germania, pe cale să aprobe legalizarea canabisului în scop recreațional. Guvernul federal a lansat miercuri controversatul său plan de legalizare a canabisului în Germania. Proiectul de lege adoptat de cabinetul federal va fi trimis Bundestag-ului pentru dezbatere și aprobare. Deși proiectul nu merge atât de departe cum a fost planificat inițial, el schimbă radical politica germană în domeniul drogurilor.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Sănătății, Cabinetul a adoptat astăzi proiectul unei „legi privind manipularea controlată a canabisului și modificarea altor reglementări”.

„Se bazează pe documentul cu 2 piloni a problemelor-cheie și implementează primul pilon pentru autocultivarea privată și comunitară, necomercială, pentru adulți pentru consumul propriu. Protecția copiilor și a tinerilor este o componentă centrală a întregului proiect legislativ.”, se mai scrie în comunicat.

Citește și EXCLUSIV România datorează refugiaților ucraineni 300 de milioane de lei. În schimb, îi trimite la muncă

Pro și contra

Aproape niciun alt subiect este la fel de emoțional dezbătut ca fumatul de iarbă. Sunt oameni care consideră că legalizarea s-a lăsat mult așteptată și că în spatele interdicției ar exista prejudecăți nefondate. Există însă și cei care se tem de o politică mai liberală a drogurilor.

Verzii și liberalii (FDP) sunt activi promotori ai acestui proiect, pentru care pledaseră încă din timpul fostei campanii electorale. Însă și susținerea social-democraților pare clară, proiectul de lege fiind prezentat chiar de ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach (SPD). Bavaria, guvernată de creștin-sociali (CSU) este strict împotriva legalizării.

Potrivit Ministerului Sănătății, acesta nu este supus aprobării în Bundesrat (camera superioară a Parlamentului), iar legea canabisului ar putea intra în vigoare la sfârșitul anului. Până atunci, drogul va rămâne interzis, chiar dacă deținerea unor cantități mici a încetat de mult să mai fie o infracțiune, în multe locuri.

Data exactă a intrării în vigoare depinde de cât de repede este discutat și aprobat proiectul în Bundestag, după vacanța de vară.

Un rău necesar?

Aproximativ 4,5 milioane de oameni din Germania consumă canabis în fiecare an, drogul fiind deosebit de popular în rândul tinerilor. Potrivit Centrului Federal de Educație pentru Sănătate, peste 50% dintre adulții tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au avut experiență cu canabis, în 2021.

Acordul de coaliție prevede: „Introducem vânzarea controlată a canabisului către adulți, în scopuri recreative, în magazinele autorizate. Acestea controlează calitatea, previn transferul de substanțe contaminate și garantează protecția minorilor.”

Potrivit proiectului, cumpărarea și deținerea a până la 25 de grame de canabis vor fi scutite de pedeapsă, începând cu vârsta de 18 ani. Achiziția ar trebui să fie posibilă prin așa-numitele cluburi de canabis. În plus, până la trei plante ar trebui să fie permise în autocultivare acasă. (Hotnews.ro)

Sursa foto: snapshot-photography/F.Boillot / imago stock&people / Profimedia

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...

SUA testează un tanc dronă, care operează eficient noaptea | Aktual24

SUA testează un tanc dronă, a anunțat Agenția americană...

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, iar UE inițiază noi proceduri împotriva acesteia

SUA solicită vânzarea forțată a TikTok, în condițiile în...

Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat

Zelenski rămâne cel mai popular lider european, aproape jumătate...