„Google-ul” Rusiei, vândut cu o sumă astronimică | Aktual24

Data:

„Google-ul” Rusiei, vândut cu o sumă astronomică: 5,2 miliarde de dolari. Yandex NV a încheiat un acord în valoare de 475 de miliarde de ruble, pentru a vinde afacerea unui grup de investitori ruși, marcând cea mai mare ieșire a unei companii din această țară de la invadarea Ucrainei de către Moscova în urma cu aproape doi ani, anunță Reuters.

În urma tranzacției puse la cale de Kremlin, cel mai mare jucător din domeniul tehnologiei din Rusia ar urma să cadă în întregime în proprietatea rușilor, inclusiv a unui fond deținut de marele producător de petrol Lukoil (LKOH.MM).

Considerată cândva ca fiind una dintre putinele companii rusești cu potențial de a deveni o afacere globală, Yandex (YNDX.O) dezvoltase servicii online de top, inclusiv de căutare, publicitate și ride-hailing în Rusia.

Cofondatorul său, Arkady Volozh, care s-a mutat din Rusia în Israel în 2014, a criticat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind „barbară”, în august, ceea ce i-a determinat pe unii din cadrul Kremlinului să facă presiuni pentru naționalizarea Yandex, au declarat persoane familiare cu aceasta chestiune.

Citește și Hoț de buzunare român, ținut ostatic de o austriacă jefuită

„Google-ul” Rusiei, sub presiunea Kremlinului

Dar, în cele din urmă, teama de un exod al creierelor din domeniul tehnologiei a dus la anularea acestei intenții și a dus la un acord complicat în cadrul căruia afacerile Yandex, care reprezintă peste 95% din venituri, vor rămâne în Rusia și vor trece sub control rusesc.

Kremlinul, care a salutat acordul, a fost implicat în negocieri cu Yandex timp de aproximativ 18 luni, pentru a încerca să se desprindă afacerile rusești de Yandex NV, compania mamă olandeză.

Yandex a încercat întotdeauna să se prezinte ca fiind liberă de influența Kremlinului, o sarcin care a devenit mai dificilă pe măsură ce compania a devenit un activ național strategic.

Mai multe aflați din publicația Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CRINK sau noua „axă totalitară”, un pericol la adresa drepturilor omului

CRINK sau noua „axă totalitară", un pericol la adresa...

Rezerve importante de petrol și gaze, descoperite de Rusia în Antarctica Britanică. Ce conflicte se întrevăd | Aktual 24

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj...

Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul slovac a fost împușcat. Prim-ministrul slovac se zbate...