Liderul extremei drepte maghiare: „Dacă Ucraina pierde războiul, revendicăm Transcarpatia”

Data:

Liderul extremei drepte maghiare: „Dacă Ucraina pierde războiul, revendicăm Transcarpatia”. Discurs naționalist revizionist al liderului extremei drepte din Ungaria. Partidul ungar de extremă dreaptă Mi Hazank (Patria noastră), va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei, unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, a declarat sâmbătă seara liderul partidului, Laszlo Toroczkai, transmite Reuters.

Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferinţă în care partidul – care are şase parlamentari în legislativul ungar, cu 199 de legiuitori – a fost gazda, printre alţii, a unor lideri de extremă dreaptă din AfD din Germania şi din Forumul Olandez pentru Democraţie. „În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii”, a afirmat Toroczkai într-un video postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

Citește și Tur virtual al castelelor renovate în România: de la ruine la muzee și locuri de evenimente

„Dacă acest război se încheie cu pierderea statalităţii de către Ucraina, pentru că există şi această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a spus el, atrăgând aplauze din mulţime. Ministerul de Externe al Ungariei şi Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii despre remarcile lui Torockzai. Într-un interviu din decembrie la radioul public, premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al declaraţiilor sale publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs.

Citește și Contractele de miliarde de dolari ale Microsoft și Open AI cu Armata Americană (Aktual24)

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto urmează să se întâlnească luni în vestul Ucrainei cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi cu prim-ministrul Denis Şmîhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări. Budapesta a avut disensiuni cu Kievul din cauza faptului că, potrivit autorităţilor ungare, există restricţii ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă, titrează Monitorul de Cluj.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).
1 COMENTARIU
  1. „…atragand aplauze…”___–__la acest capitol, peste 90 la suta din populatie, este de extrema-dreapta, iar faptul ca ministrul de externe si ambasadorul nu au vrut sa exprime un punct de vedere, arata ca asta este trendul in toate institutiile si la toate nivelele de conducere.D.Iar ungurii tintesc mult mai mult, iar opinia publica internationala este -cumva- pregatita, de multe ori capitala Romaniei a fost „gresit” luata ca Budapesta, iar in bucuresti, traiesc cei mai multi unguri… Mai mult acelasi lucru si prin acte de cultura, in celebrul film „Bram Stoke’s Dracula”(1974)-cu Jack Palance*- in dialog este o linie care spune (un ungur), „Bucovina, pamantul parintilor nostri”, si mai sunt si alte instante de acest fel…( *J.Palance, ukrainean prin parinti, a facut doar un singur film cu Dracula, apoi a refuzat, pentru ca ar fi devenit protagonistul nr. 1 al caracterului( avand acea infatisare mai mult decat potrivita) si nu voia sa ramana in istorie cunoscut pentru acest rol, si avea dreptate , el a jucat mai toate rolurile posibile, unele f. complexe, dar in Romania se poate sa fie cunoscut mai bine din rolul durului Falconetti, din „Om bogat, om sarac”)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul portughez | Aktual24

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...

Motivul pentru care un economist civil devine ministrul apărării în Rusia | Revista22

Motivul pentru care un economist civil devine ministrul apărării...

Piloții ucraineni folosesc acum tactici americane din războiul din Vietnam | Aktual 24

Piloții ucraineni folosesc acum tactici americane din războiul din...