Lista produselor luate de ruși din România, ca despăgubiri de război (Aktual24)

Data:

Lista produselor luate de ruși din România ca despăgubiri de război. În istoria modernă a României, perioada 1944-1948 reprezintă punctul de inflexiune care a rupt decisiv și brutal țara de civilizația europeană, generând un regres masiv pe toate planurile.

Cheia subdezvoltării economice – pe care România se chinuie și azi s-o recupereze față de Europa – a constat în două evenimente catastrofale produse simultan:

a) drenarea masivă a resurselor țării către Uniunea Sovietică și

b) interdicția venită de la Moscova ca țara noastră să dea curs invitației SUA de a intra în Planul Marshall, de reconstrucție a Europei după Al Doilea Război Mondial.

Aceste două elemente, combinate cu celelalte schimbări impuse de ocupanții ruși, au făcut că România să piardă, în doar câțiva ani, toate progresele pe care le reușise începând din 1859.

Citește și Inspectorul preferat al lui Netejoru se întoarce ca judecător la Curtea de Apel București

Lista produselor luate de ruși din România

În doar câteva cuvinte, impactul comunismului asupra României poate fi rezumat astfel:

– în 1938, după două decenii de luptă cu greutățile integrării noilor provincii în România Mare, criza economică majoră și reconstrucție după distrugerile cumplite ale Primului Război Mondial, țara noastră avea un PIB/locuitor de 51% din media Europei.

– în 1990, după 45 de ani de pace și „progres”, România ieșea din comunism cu un PIB/locuitor de 32% din media Europei.

Explicațiile sunt multe, dar originile acestui dezastru trebuie căutate chiar la începutul perioadei de instaurare a comunismului în țară – 1944-1948.

În acest interval foarte scurt de timp, România a fost o ținta predilectă a Moscovei, care pe de o parte a practicat un jaf devastator, iar pe de altî parte a blocat explicit și deliberat orice cale a țării ocupate de a se relansa economic.

Cum a ajuns România să plătească 1,2 miliarde de dolari Rusiei sovietice, în locul celor 300 de milioane stabiliți oficial și trecuți în Tratatul de Pace din 1947.

Mai multe puteți citi în publicația Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 2 și ce avere au

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 2: inițial cinci...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1: s-au înscris...