Mii de elevi din Botoșani apelează la psiholog. Cu ce probleme se confruntă adolescenţii

Data:

Mii de elevi din Botoșani apelează la psiholog. Odată cu trecerea timpului şi cu evoluţia societăţii tot mai multe persoane îşi îndreaptă atenţia spre importanţa sănătăţii mintale, iar reticenţa spre mersul la psiholog devine tot mai mică. O dovadă în acest sens este faptul că tot mai mulţi elevi merg, din proprie iniţiativă, sau sfătuiţi de părinţi la consiliere psihologică.

La Botoşani de exemplu, potrivit reprezentanților Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Botoșani (C.J.R.A.E. Botoșani), numărul copiilor care primesc asistenţă creşte cu câteva sute de la an la an. În anul şcolar 2021-2022 4.764 de copii au primit consiliere, în anul 2022-2023 numărul a crescut la 5.716, în timp ce în perioada ianuarie decembrie 2023 a ajuns la 6.033.

Citește și: 700.000 de lei de la stat, pentru a afla ce gândesc moldovenii. Răspunsurile lor, secrete

Cu ce probleme se confruntă adolescenţii

Psihoterapeutul Cristina Lupaşcu spune că principalele motive pentru care copiii merg la terapie sunt lipsa încrederii, dificultățile de adaptare în diferite medii, relații disfuncționale părinte – copil, lipsa educației în gestionarea emoțiilor, stările de anxietate, depresia, divorțul părinților, relațiile disfuncționale dintre părinți, dorința de cunoaștere și autocunoaștere, violența în familie sau mediul educațional.

„Copilul nu poate rezolva problemele adultului, adultul este responsabil de copil și de problemele pe care le întâmpină. Bineînțeles, putem să spunem: Este adevărat! Doar că generațiile anterioare aveau ceva ce noi azi nu mai aveam: siguranța oferită de prezența fizică a părinților, regulile care îți limitau situațiile de a experimenta prea mult și prea devreme ceea ce nu era potrivit pentru vârstă ta și cultul pentru educație, a fi om mare însemna să fii un om educat, care respectă regulile jocului. Toate studiile atât din domeniul educației, cât și din medicină au ajuns la concluzia următoare – gena există, dar epigenetica este cea care o influențează, practic, noi suntem rezultatul mediului în care trăim, și pe care îl putem modifica”, a declarat psihoterapeutul.

Continuarea, în Monitorulbt.ro

Citește și: Unde a făcut armata premierul Ciolacu. Trecut în rezervă cu gradul de caporal

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un drum alternativă la Valea Oltului va fi asfaltat în întregime | Argeșul Online

Un drum alternativă la Valea Oltului va fi asfaltat...

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului | Monitorul de Cluj

Autobuz cu hidrogen testat pe străzile Clujului. Primarul municipiului...