Minunatele excursii ale șefului Românilor de Pretutindeni pe banii statului

Data:

Minunatele excursii ale șefului Românilor de Pretutindeni au loc aproape o dată pe lună, după ce bugetul Departamentului s-a majorat din 2020 de aproape 20 de ori.

Anul trecut s-au alocat sume consistente pentru spectacole și vizite guvernamentale în diaspora, pe modelul campaniilor electorale din țară.

Desele excursiil ale șefului Românilor de Pretutindeni consumă mare parte din buget

Mare parte din bugetul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este alocat turneului secretarului de stat, pentru delegații, diurne și cazări. Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a făcut naveta în Europa, în fiecare lună având minim o vizită în străinătate, care s-a întins pe mai multe zile. A trecut și oceanul.

În acest an, secretarul de stat Cârciu va fi pe 24 ianuarie, de „Mica Unire” la Madrid, unde îi invită pe câțiva români la o întâlnire care se va încheia cu proiecția filmului Avram Iancu împotriva imperiului (2023), produs de  Papa Pictures, Transilvania Art.

A doua zi, secretarul de stat participă la ședința de deschidere a Adunării Eparhiale, având o întrevedere cu reprezentanții Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Surse politice spun că Gheorghe Câciu are mare susținere în guvern, venind pe filiera Paul Stănescu.

Citește și: Unde a făcut armata Ciolacu. Trecut în rezervă cu gradul de caporal

Seria de excursii ale șefului Românilor de Pretutindeni, fără rezultate palpabile

Anul 2023 a debutat pentru Gheorghe Câciu cu o vizită în Franța, au urmat în februarie Italia și Ucraina, în martie Italia, în aprilie din nou Italia, mai exact Sicilia, unde a mers să rezolve problemele diasporei, luna mai în Odessa, iar în iunie Marea Britanie, Irlandra și Germania.

Iulie a fost o lună perfectă pentru o plimbare în Franța, în august o banală vizită în Republica Moldova, iar toamna a fost un regal în SUA, unde românii din Miami sau Atlanta au așteptat cu nerăbdare soluțiile autorițății din România.

Anul s-a încheiat cu o mega deplasare. Secretarul de stat a sărbătorit „Ziua Naţională a României într-un turneu maraton de 11 zile şi cinci ţări, împreună cu membri ai comunităţilor româneşti din diaspora”.

Pe rând, Gheorghe Câciu a participat la cea de-a 110-a convenție a Bisericilor Baptiste Române din SUA și Canada, la reuniunea liderilor tuturor bisericilor penticostale române din SUA și Canada, s-a întâlnit cu reprezentanții comunității adventiste românești din Spania, la Biserica Adventistă Română de Ziua a Șaptea, Calatrava Madrid, recent renovată cu sprijinul DRP, a participat la lucrările Adunării Eparhiale și ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), care s-au desfășurat la Centro Mariopoli P.A.F.O.M, din localitatea Castel Gandolfo, în vecinătatea Romei.

De asemenea, secretarul de stat de la București a participat și la  slujba de la Biserica Misiunii Greco-Catolice din Paris și la hramul Catedralei Episcopale ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid, dar s-a văzut și cu conducerea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Urmează ca peste două zile, să sărbătorească „Mica Unire” în Spania, la Madrid, unde vremea este tocmai bună pentru o socializare cu românii din diasporă.

Buget umflat cu pompa

În mandatele guvernelor Orban și Cîțu, bugetul Departamentului se ridica la 2.400.000 de euro. În următorii 3 ani, bugetul a sărit în aer.

De la 11.294.000 de lei în 2021, la 222.412.000 în 2023. Potrivit unor surse guvernamentale, în acest an  bugetul va sări la peste 50 de milioane de euro, bani destinați pentru a distra diaspora și mai puțin pentru a rezolva problemele românilor plecați din țară.

Cine este Gheorghe Cârciu

Gheorghe – Florin Cârciu a fost numit secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de premierul Nicolae Ciucă, în ianuarie 2022.

„Antreprenor, cu o experiență de peste 20 ani în domeniul construcțiilor, Gheorghe Florin Cârciu și-a desfășurat activitatea profesională în Franța, începând cu 1992, asigurând coordonarea companiilor sale, cu responsabilități în zonele de dezvoltare de proiecte, administrativă, tehnică, gestiune financiară și de personal.

Gheorghe – Florin Cârciu este absolvent al Facultății de Știinte Economice, Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, și deține o diploma de licență în Finanțe-Bănci”, se arată pe site-ul instituției.

Ce nu este menționat în acest document este susținerea politică de care beneficiază Gheorghe Cârciu, la data instalării în funcție venind pe filiera Paul Stănescu. Aceleași surse susțin că Gheoghe Cârciu ar fi cerut un loc eligibil pe lista PSD pentru Parlamentul European, astfel justificându-se și turneele europene.

Citește și: 700.000 de lei de la stat, pentru a afla ce gândesc moldovenii. Răspunsurile lor, secrete

Minunatele excursii ale șefului Românilor de Pretutindeni pe banii statul. Din agenda oficală

Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Republica Franceză, 25 ianaurie 2023

 „Agenda vizitei a debutat cu o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Tours și din regiunea Centre-Val de Loire, în cadrul căreia s-au discutat proiectele DRP și calendarul de acțiuni prevăzut pentru anul 2023. (…)

Programul a mai cuprins un moment artistic oferit de corala parohiei și copiii de la Școala Românească „Doamna Maria Brâncoveanu”, urmate de Șezătoare și slujba de Vecernie.

În continuarea vizitei de lucru, delegația DRP a participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Părintele Vasile Somle, preot paroh.”

Vizită de lucru în Republica Italiană, 14 februarie 2023

„Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat astăzi, împreună cu echipa DRP, la lucrările Adunării Eparhiale și ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), care s-au desfășurat la Centro Mariopoli P.A.F.O.M, din localitatea Castel Gandolfo, în vecinătatea Romei.

Prima parte a vizitei delegației DRP în Republica Italiană din această perioadă a vizat comunitatea românească din Italia și cooperarea instituțională care au reprezentat principalele teme discutate în cadrul întrevederii pe care secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a avut-o cu Giorgio Silli, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia.

Având în vedere numărul semnificativ de români stabiliți pe teritoriul italian (conform datelor statistice oferite de către Institutul Național de Statistică din Italia, la 01.01.2020, numărul total de cetățeni români rezidenți se ridică la aproximativ 1.200.000), în cadrul întrevederii, s-a mai discutat despre implementarea unor politici publice destinate diasporei, cooperarea în derularea de activități și proiecte comune care au ca scop principal promovarea imaginii României în afara granițelor, dar și despre organizarea sistemelor electorale din România și din Italia.

Vizită de lucru în Republica Italiană, 18 februarie 2023

„În încheierea vizitei oficiale pe care delegația DRP, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, o efectuează în Republica Italiană, au fost purtate discuții cu înaltele fețe bisericești și cu membrii comunității de români.

În cadrul acestora, conducerea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI) a prezentat proiectele derulate în anul 2022 pentru comunitatea de români din Italia, precum și obiectivele pentru anul acesta, în timp ce reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni au prezentat oportunitățile de finanțare nerambursabilă și programele instituției pentru anul 2023 de susținere a românilor de pretutindeni.

De asemenea, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și Sorin Grindeanu, vicepremierul României, prezenți la discuții, au transmis întregul sprijin tuturor participanților”.

Vizită de lucru în Ucraina,19 februarie 2023

Delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, care efectuează în această perioadă o vizită oficială în Ucraina, a participat la Sfânta Liturghie duminicală.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni efectuează o vizită de lucru în Republica Italiană, în perioada 31 martie – 3 aprilie

„Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, conduce delegația DRP, care va efectua o vizită oficială în Italia, în perioada 31 martie – 3 aprilie 2023.

Reprezentanții Departamentului vor fi alături de comunitatea românească din Sicilia, zonele Palermo, Agrigento și Catania.

De asemenea, au fost stabilite întrevederi cu oficiali ai autorităților italiene, pentru a fi discutate soluțiile la problemele cu care se confruntă românii din Peninsulă.

„Sunt proiecte pe care Departamentul pentru Românii de Pretutindeni le are în derulare și îmi doresc să le promovăm cât mai bine, pentru că sunt dedicate conservării și protejării identității românești din afara granițelor. Nimic nu poate înlocui dialogul direct cu românul.

De asemenea, în discuțiile oficiale pe care le vom avea cu autoritățile italiene, regionale și naționale, vom căuta soluții pentru proiecte care vizează sistemul școlar și pentru diverse probleme cu care se confruntă românii din Italia.” – transmite Gheorghe Cârciu, cu ocazia vizitei de lucru în Republica Italiană.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, alături de comunitatea românească din sud-estul Franței, 18/07/2023

„Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu,  s-a aflat alături de comunitatea românească din sud-estul Franței, în data de 16 iulie 2023. Totodată, oficialul român a vizitat stadiul proiectului pe care biserica îl desfășoară aici.

„Ne-am bucurat astăzi de Sfânta Liturghie din duminica a 6-a după Rusalii, care ne-a reunit împreună cu Înaltpreasfinţitul Dr. Laurențiu Streza, Mitropolit al Ardealului, cu Părintele Radu Totelecan și comunitatea românească din sud-estul Franței.

După slujbă, am vizitat și șantierul noii Biserici de aici, care se înalță pe zi ce trece tot mai frumoasă spre slava lui Dumnezeu. Biserica, care va purta hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena și Sfântul Ierarh Nicolae.

Vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, 1-10 septembrie 2023

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu: „Mergem în Statele Unite să discutăm cu românii de peste Atlantic, să vedem ce putem face pentru o legătură mai strânsă între patria mamă și cei stabiliți acolo. Îi invit pe cât mai mulți dintre membrii comunității românești din SUA să vină la întâlnirile și evenimentele pe care le avem programate!”

Participarea la cea de-a 110-a convenție a Bisericilor Baptiste Române din SUA și Canada

Sâmbătă, 2 septembrie 2023, secretarul de stat Gheorghe Cârciu, împreună cu echipa DRP, a participat la cea de-a 110-a convenție a Bisericilor Baptiste Române din SUA și Canada

Vizită de lucru în SUA – Întâlnire cu comunitatea românească la Sfânta Liturghie de la Biserica Sfânta Maria din Atlanta, 3 septembrie 2023

Vizită de lucru în SUA – participare la reuniunea liderilor tuturor bisericilor penticostale române din SUA și Canada

„În continuarea vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat duminică, 3 septembrie 2023, la reuniunea liderilor tuturor bisericilor penticostale române din SUA și Canada, un eveniment de referință în comunitatea românească. Evenimentul a avut loc în Atlanta, Georgia”.

Întâlnire cu reprezentanții comunității adventiste românești din Spania, la Biserica Adventistă Română de Ziua a Șaptea, Calatrava Madrid, recent renovată cu sprijinul DRP

„Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat duminică, 19 noiembrie,  la o întâlnire cu reprezentanții comunității adventiste românești din Spania, la Biserica Adventistă Română de Ziua a Șaptea, Calatrava Madrid, recent renovată printr-un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.”

Citește și: Germina Nagâț: Aș prefera să văd în manuale de Istorie exemple de muncitori sau de țărani care s-au opus comunismului

Participarea secretarului de stat Gheorghe Cârciu la sfânta liturghie, în Biserica Misiunii Greco-Catolice din Paris

Duminică, 26 noiembrie 2023, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat alături de comunitatea românească greco-catolică din Paris la sfânta liturghie celebrată de Cristian Crișan, episcopul auxiliar de Blaj.

Gheorghe Cârciu, Secretar de stat DRP: „Am sărbătorit Ziua Naţională a României într-un turneu maraton de 11 zile şi cinci ţări, împreună cu membri ai comunităţilor româneşti din diaspora”

”Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a condus, în perioada 24 noiembrie – 5 decembrie 2023, delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), participând la evenimentele de celebrare a Zilei Naționale a României din cinci țări europene, alături de comunitățile de români de pretutindeni.

În prima parte a delegației, Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a fost alături de comunitatea românească greco-catolică din Paris la Sfânta Liturghie oficiată de episcopul auxiliar de Blaj, Cristian Crișan, și de părintele Mihai Marina, în prezența Arhiepiscopului de Paris, Monseigneur Laurent Ulrich, în Biserica Misiunii Greco-Catolice din Paris. (…)

Aflat la Viena, la recepția organizată de Ambasada României în Republica Austria, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni s-a referit, în mesajul său, la vocația europeană a românilor, la poziția importantă pe care o ocupă comunitatea românească din Austria şi la modul în care se implică Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în sprijinirea acesteia: „Cu toții iubim România, cu toții suntem mândri de țara noastră și sunt sigur că eforturile de a face ca ea să fie respectată, așa cum trebuie, vor fi răsplătite.” (…)

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în comunitatea românească din Milano, unde secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat, în data de 1 decembrie 2023, la Sfânta Liturghie și slujba „Te deum”, săvârșite de PS Părinte Episcop Siluan în Basilica „Sfântul Ambrozie” din Milano. (…)

În Italia, reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni au luat parte la cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de colinde și cântece patriotice, care a reunit sute de români în localitatea Castel Gandolfo de lângă Roma, eveniment organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. (…)

Programul DRP a continuat în Spania cu participarea pe 3 decembrie  la evenimentele dedicate celebrării Zilei Naționale a României, marcată printr-un festival care s-a desfășurat la Torrejon de Ardoz, Madrid.

În cuvântul adresat miilor de participanți, oficialul român a declarat „Nimic nu este mai frumos decât atunci când românii sunt împreună, 1 decembrie are o semnificație deosebită – înfăptuirea Marii Uniri”.

În data de 4 decembrie 2023, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a participat, alături de E.S. Laura Popescu, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la recepția organizată de Ambasada României la Londra, pentru a celebra Ziua Națională a României.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
3 COMENTARII
  1. Mda nimic nou sub soare la câți Căci, Ciuci Câți,Ciolaci mai merge și acest neotovarăș,Cârciu, problema este că indiferent de culoarea politică toți politicienii care sau perindat prin parlament sau guvern respectiv președenție NU le-a păsat de români și România,repet indiferent de culoarea politică,mari așteptări nu putem avea nici de la Șoșoaca,nici de la argintari, mă scuzați Aur toți, deasemenea nici cei de la USR nu sunt mai prejos de ceilalți în condițiile în care și-au legitimat partidul prin deranjul din 10-11 August. Asta vizavi de modul acesta de legitimare a unui partid sau puterii prin momentul, decembrie 89. Doar puterea îi interesează. Așa că Dumnezeu cu mila pentru români și România.

  2. „… secretar de stat pentru…”___–-__USA are peste 8 milioane de cetateni care traiesc in afara tarii, si nu exista niciun organism, institutie care „sa aiba grija” de acestia, exista ambasade si consulate , in tarile respective, la care cetatenii respectivi se inregistreaza(daca vor) si aceste ambasade rezolva toate problemele posibile…In Romania aceasta institutie, este doar o alta Jmecherie comunista (pe stil nou), pentru a fi platiti cativa agenti ai noii securitati si nomenclaturi politico-administrative, a caror datorie este sa tina in frau doaspora, adica sa o monitorizeze si manipuleze in scopuri electorale, probabil -din nou- Romania este singura tara care are filiale oficiale -in strainatate- ale partidelor politice…Ma intreb la ce au mai plecat de acasa – acesti diasporeni- daca se lasa manipulati tot din Romania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată de DNA...

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...