Peste 800 de copii au cerut aer curat și oprirea poluării, printr-o petiție trimisă primarilor din București

Data:

Peste 800 de copii au cerut aer curat și oprirea poluării. Decembrie este luna cadourilor, când cei mici scriu ce-și doresc de la Moș Crăciun. Însă 800 de copii din București au scris ce-și doresc de la primarii lor – aer curat și să oprească poluarea.

Peste 800 de elevi din 23 de școli din București au beneficiat în această toamnă de ateliere pe tema poluării în cadrul campaniei „Oprește motorul!”, inițiată de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari. În cadrul acestor ateliere, copiii au făcut și un exercițiu civic: prima lor petiție către primarii din București. Scrisorile lor au devenit o campanie de susținere a proiectului care poate rezolva una dintre marile surse de poluare din capitală și nu numai, proiectul având ca scop interzicerea staționării prelungite cu motorul pornit.

Citește și: Ce consecințe are portofelul digital pentru români. Undă verde de la Parlamentul European

Bucureștiul, printre cele mai poluate capitale europene

Odată cu venirea Sărbătorilor, vin și zilele irespirabile în oraș. Anul trecut, cea mai poluată zi a fost 24 decembrie, după cum arată senzorii Aerlive. Bucureștiul este în top 5 cele mai poluate capitale din Europa, depășind aproape zilnic de 3 ori limita admisă, mai ales pe lângă școli sau grădinițe. Iar copiii au de 10 ori mai multe șanse decât un adult să fie afectați medical de poluare.

Mesajul campaniei către adulți este foarte simplu: dacă cei mici pot trimite petiții către primari în loc de scrisori către Moș Crăciun, și cei mari pot scrie consilierilor generali ai municipiului București să susțină proiectul „Oprește Motorul” și să-l voteze în perioada următoare în consiliul General al Municipiului București. Astfel, o inițiativă civică poate deveni lege, iar staționarea prelungită cu motorul pornit să fie interzisă și sancționată. Anul viitor putem avea o lege locală și una națională care vor proteja copiii de noxe, în special în jurul școlilor.

Campania de comunicare este realizată de Saatchi&Saatchi Romania și este derulată de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari.

Citește și: Socrii lui Cătălin Cherecheş, trimişi în judecată de DNA

Asociația Ecopolis a inițiat în 2019 platforma independentă de monitorizare a calității aerului, www.aerlive.ro și desfășoară campanii privind calitatea aerului, publicând anual rapoarte de analiză a poluării cu date din peste 70 de senzori de monitorizare a calității aerului. AICI ultimul raport publicat.

Părinți de Cireșari este un grup de inițiativă civică preocupat de calitatea vieții în orașul București în general și a comunității de locuitori din cartierul Piața Domenii, în special. Asociația s-a înființat pentru a obține accesul comunității în spațiul verde al Bazei Sportive Cireșarii și a continuat cu proiecte de mediu pentru îmbunătățirea calității aerului.

Citește și: Podurile din Vladimir. Între o sărbătoare locală și condamnare penală în satul celui care cerea abolirea jafului acum 200 de ani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ecopolis / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marinar de pe nava scufundată în Marea Neagră, transportat la spital

Marinar de pe nava scufundată în Marea Neagră, lângă...

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea a fost inaugurat

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea a fost...

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, urmat de 300.000 de persoane

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, urmat de...