Plafonarea prețurilor, soluția PSD pentru a recupera alegători de la AUR

Data:

Cum se face propagandă politică cu cap? Adoptând o ordonanță de urgență ca să fie reduse prețurile, ca în comunism, în folosul „poporului”, mai cu seamă din rândul electoratului AUR.

Separat de faptul că din punct de vedere constituțional, ordonanța de urgență cu privire la reducerea prețurilor nu se justifică și mă aștept să fie atacată, din punct de vedere economic este o inepție.

Adaosul comercial pe care inițiatorii caută să-l asimileze în mod greșit (dar cu intenție, nu din necunoaștere!) cu marja de profit este atât de mic, încât comercianții cu amănuntul vor fi descurajați să vândă.

Sau chiar dacă vor vinde mărfuri de „bază” cu adaos comercial de până la 20% vor caută să majoreze prețurile la alimente și bunuri nealimentare cu vânzare mai mare, pe care le au în magazin, astfel încât să-și compenseze pierderile din vânzările la alimente de bază.

Citește și: Se vor ieftini cele 14 alimente sau vor dispărea din raft? Păreri pro și contra

Pe de altă parte, dacă în ordonanță, printre alimenele de bază sunt cuprinse fructe și legume vrac, al căror preț oricum scade pe perioada verii până în octombrie, ne întrebăm retoric de ce au fost cuprinse în acest act normativ?

Răspunsul este același: nu din prostie, ci din motive de propagandă, întrucât oricine știe că oferta la legume și fructe crește pe perioada verii, iar prețurile scad.

Orice scădere de preț decisă arbitrar de guvern va fi compensată de comerciant printr-o creștere de prețuri la alte bunuri pe care le vinde. Prin urmare, ordonanța are un efect economic de distorsiune și beneficii zero, dar din punct de vedere politic aduce voturi PSD în detrimentul AUR.

Am dubii că acestea sunt mijloacele potrivite pentru a lupta cu AUR. PSD are marele talent de a pretinde că rezolvă probleme, creând alte probleme, după care iarăși vine să rezolve problemele nou create într-o înșiruire continuă de decizii politice generatoare de costuri sociale pe care numai unii le plătesc.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Valentin M. Ionescu
Valentin M. Ionescu
Valentin M. Ionescu este de profesie jurist, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, fost consilier prezidențial al președintelui României, Emil Constantinescu.În calitate de secretar de stat şi mai apoi ministru al privatizării, Valentin M. Ionescu a iniţiat şi a adus o contribuţie la realizarea legislatiei leasing-ului, sistemului de franciză, burselor de marfuri, fondurilor cu capital de risc, fonduri de garantare a creditelor, precum şi a întregului cadru legislativ cu privire la privatizare la sfârşitul anilor 90'. De asemenea, in anul 2000, dl. Valentin M. Ionescu a elaborat primul codul de guvernanță corporativă din România.În prezent, este CEO & Founder la S.C.Unic Management Consulting.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciucă și Ciolacu, atrași în capcana lui Putin -Analiză

Ciucă și Ciolacu, în capcana lui Putin - Analiză: Cei doi lideri ai coaliției de guvernământ se lasă atrași de Diana Șoșoacă și AUR într-o zonă a intoleranței depășită demult de Europa Occidentală. O zonă în care propaganda rusă știe cum să accentueze diviziunile.

1 Decembrie. Eveniment marca Eduard Schneider la Alba Iulia

Pasionații de muzică din Alba Iulia, dar și turiștii aflați în oraș de Ziua Națională, pot participa la un eveniment aparte, găzduit de cunoscutul producător Eduard Schneider.

Aktual24: Cercuri de interese în jurul României. „Evenimentele din Israel se petrec în al patrulea cerc”

Comandorul Sandu-Valentin Mateiu a detaliat intr-un interviu pentru aktual24.ro care sunt cele patru cercuri de interese din jurul Romaniei.