USR a greșit cu PNRR. Unul dintre responsabilii PNRR am fost și eu

Data:

USR a greșit cu PNRR. Unul dintre responsabilii PNRR am fost și eu. Și-mi asum și eu această greșeală (am văzut că este șmecherie la politicieni asta cu asumarea).

Evident că vreți să știți cu ce am greșit. Ei bine, greșeala e că n-am pus poze; sau desene. Da, poze și desene ca să înțeleagă și Ciolacu, și Budăi, și Solomon ăla care-i el poporul cum se vede pe filmare, și mulți alții ca ei, mult prea mulți; nedrept de mulți.

După ce mai acu’ 2 săptămîni gata, rupea Marcel tot, de părea că a plagiat tot programul de guvernare al USR și făcea toate reformele pe PNRR de nici nu mai întârzia vreun euro, nu că nu se pierdea, vedem azi, odată cu adoptarea noii legi a pensiilor speciale, că totul a fost un mare fâs.

În Parlament mai că-i dădeau lacrimi de patriotism când justifica de ce nu-i taie pensia specială ăluilalt semianalfabet schimbat la rotativă, pe motiv că a fost șeful Armatei Române. Doamne ajută că nu mai e.

Pentru cei care nu mai cred în Moș Crăciun, Ciolacu nu avea cum să fie altcineva decît un om al vorbelor și nu al faptelor, cum din greșeală s-a scăpat chiar el.

E drept că cei mai mulți se temeau de niște subtilități strecurate chipurile abil cât să dea pretext CCR să zică „curat neconstituționalitate”. Naivi.

Borfașii nu se împiedică în subtilități. Am văzut azi încă o dată că tupeul lor nu are limite.

Revenind la lipsa paginilor cu poze din PNRR, a văzut Marcel ieri că a zis Comisia că cică „dăcît” cinzecișiceva de milioane o să taie pentru țintele neîndeplinite din Cererea 2 din PNRR.

„Deci ce ziceau mă, ăia de la USR, de miliarde? Chiar și Boloș o luase razna pe urmele ăstora”, și-o fi zis el doct. „Cincizeci de milioane le fac din covrigărie la Buzău dacă-i dau drumul iar. Hai, dă-le-n mă-sa de reforme!”.

Citește și: Comisia Europeană, evaluare preliminară parțial pozitivă a celei de a doua cereri de plată a României din PNRR

Am explicat (o să și desenez pentru Ciolacu și ai lui) cum se calculează cîți bani pierdem pe reformele esențiale cum este și asta a pensiilor speciale. Și este într-adevăr vorba de miliarde, nu de milioane. De euro.

Detaliile le regăsiți aici.

Iar atitudinea asta de vătaf autocrat à la Orban, clamând (Ciolacu, în engleză, din mîini) patriotisme în dialogul la distanță cu Bruxelles-ul, o să irite și mai mult.

Adică, după ce ai încercat marea cu degetul cu legea avertizorului și cu cea a decarbonizării, cum să vii cu o reformă care n-are nici o legătură cu jalonul din PNRR?

Pe care o s-o trimiți prin octombrie și care va declanșa iar mecanismul birocratic de evaluare care poate dura și mai mult de 1 an jumate, după cum am văzut la Cererea 2 (6 luni evaluarea, mai durează vreo 3 până la decizia de plată și apoi încă vreo 8 luni pentru rezolvarea problemelor).

Sau ăsta e scenariul? Să nu luăm nici un euro anul ăsta din PNRR (Cererea 2, cu care se împăunează acum, este pentru anul trecut).

Și poate chiar nici anul viitor?

Vin alegerile și discursul anti-UE al AUR trebuie să se audă cât mai puțin, așa că-l preia PSD. Și la PNL sunt mulți care abia așteaptă liber la mâncat rahat.

O vor da cu UE care ne încalcă suveranitatea, cu Constituția (l-am auzit pe Budăi invocând la B1 chestia asta), cu supremația ei, cu identitatea națională … timp în care banii vor fi blocați, investițiile vor fi blocate, noi cu toții vom rămâne blocați în neputință de a ne alege conducători care să lucreze pentru cei mulți, pentru popor.

Concluzia e simplă: nu vor, băi, să facă nimic. degeaba le am pus în PNRR, nu-i interesează nimic decât buzunarul lor. Acum au mai descoperit și rotativa care să le asigure accesul la jaf pe timp îndelungat, nemaifiind nevoiți să facă pauze de opoziție sau să sară de la un partid la altul.

Citește și: George Meiu, antropolog: „De ce urâm pe unii și pe alții și de ce o facem cu atâta ardoare”

Nu vor să vă fie mai bine – să circulați în lung și-n lat pe autostrăzi, să vă vindecați în spitale moderne, să vă duceți copii în creșe, școli și grădinițe dotate, să aibă copii săraci doar grija școlii nu și a foamei, să respirați aer curat, să fițintratați cu demnitate și cît timp lucrați și la pensie, să…

Profită de naivitatea voastră, vă aburesc cu conspirații mondiale și populisme care se vor întoarce tot împotriva voastră, vă mai aruncă cîte ceva la salarii și pensii, vă mai plâng de milă și respect pe la televiziunile pe care le plătesc că să spună ce vor ei. Vă mint cu nerușinare, iar voi îi credeți și-i votați în continuare.

Nu-s doar ei vinovați.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al USR.

spot_imgspot_img
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altă perspectivă despre testele PISA: unii profesori nu le consideră relevante, alții nu vor să comenteze

O altă perspectivă despre testele PISA: unii profesori consultați...

Accident mortal la Galați – microbuz plin cu pasageri, răsturnat

Accident mortal la Galați - microbuz plin cu pasageri,...

Aeronavele pot opera zboruri la Craiova și pe Gerul Bobotezei

Aeroportul Internațional Craiova a fost dotat cu echipamente de...