Libertatea: Rectorul Academiei SRI și-a copiat cărțile una după alta

Data:

Rectorul Academiei SRI și-a copiat cărțile una după alta, potrivit cotidianului Libertatea, care a a analizat toate cele cinci cărţi pe care rectorul Adrian Ivan susţine că le-a scris singur.

Adrian Ivan este omul care a coordonat doctoratul lui Lucian Bode. În vârstă de 54 de ani, Ivan conduce Academia SRI. El predă și la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj din 2008, iar din anul următor conduce doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie a aceleiaşi universități.

Ivan a înființat şi o școală doctorală în facultate – Şcoala Doctorală de Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate.  Printre tezele coordonate aici s-a numărat şi cea a fostului ministru Lucian Bode. În toamna lui 2022, liberalul a fost în centrul unui caz de plagiat, după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat că aproape 20% din teza lui e copiată. 

„Ele sunt despre Uniunea Europeană. Nu cred că asta împietează asupra valorii cărții. Sunt lucruri care apar în anumite lucrări pe care le-am publicat şi pe care le-am folosit şi în unele articole. Dar sunt scrise de mine!”, susţine rectorul Academiei SRI Adrian Ivan într-un dialog pentru Libertatea, după care s-a asigurat că am găsit aceste pasaje în cărţile lui, şi nu în alte cărţi. Interviul complet cu Adrian Ivan, la finalul articolului.

Rectorul Academiei SRI și-a copiat cărțile. Ce înseamnă autoplagiat

„Autoplagiatul este modalitatea incorectă de a-ţi construi cariera prin a da senzaţia că publici foarte mult”, explică, pentru Libertatea, profesorul Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti.

„E o practică prin care un autor care a publicat texte, articole sau cărţi îşi reia aceste texte în alte publicaţii fără să menţioneze acest lucru. Este un flagel”, spune profesorul Popescu.

Citește și Măsurile de reformă în Poliție, anunțate de chestorul Despescu, primite cu rezerve de polițiști

Cine este Adrian Ivan

Adrian Ivan este, de șase ani, comandantul Unităţii Militare 0418  Instituţia pe care o conduce Ivan la SRI e responsabilă cu formarea ofiţerilor de informaţii atât pentru serviciul secret, cât şi pentru celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. 

În mediul universitar, Adrian Ivan este un profesor cu un portofoliu amplu: numele său apare, în calitate de autor, coordonator sau contributor, pe 63 de cărţi şi pe 76 de articole ştiinţifice.

În CV-ul de 15 pagini, profesorul arată că a condus comisii şi comitete ştiinţifice, programe masterale şi şcoli doctorale, reviste ştiinţifice şi chiar o editură, a organizat şi a participat la zeci de conferinţe.

A fost premiat de Academia Română şi de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). 

Investigația completă poate fi citită în Libertatea.

Sursa foto – Inquam Photos – Adel Al-Haddad

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

„Centre de testare pentru orientarea educațională a elevilor” cu fonduri UE | Săptămâna Online

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate...