Plagiatoarea Ramona Lile a câștigat al patrulea mandat de rector

Data:

Plagiatoarea Ramona Lile a câștigat al patrulea mandat de rector. Aceasta a mai avut trei mandate la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, deși se află sub interdicția de a candida la orice funcție până în 2026.

UPDATE: De ce plagiatoarea Ramona Lile nu putea candida

Profesorul Dacian Dragoș, doctor în Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, până în iunie 2023 președinte al Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), a explicat pentru Revista 22 de ce sancțiunile pentru plagiat și Ordinul ministrului Educației aplicat Ramonei Lile sunt în vigoare:

„Ordinul de ministru ca și deciziile Consiliului Național de Etică sunt acte administrative care rămân în vigoare până când o instanță le infirmă. Doamna rector Lile a cerut în instanță suspendarea actelor, dar i s-a respins, iar în primă instanță s-a confirmat justețea sancțiunii.

Deci sancțiunile i se aplică până în prezent. Orice candidatură este supusă unor condiționări și unor verificări prealabile. Ele trebuiau făcute de Universitatea Aurel Vlaicu înainte de alegerile pentru funcția de rector, iar candidatura doamnei Lile trebuia respinsă”.


Ramona Lile a fost retrogradată de la gradul de profesor, iar interdicția de a candida la orice funcție din sistemul de educație, timp de cinci ani, a fost emisă în 2021.

Ordinul ministrului Educației se referă la „a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

Actul aplică sancțiunea Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), care a constatat șase plagiate comise de Ramona Lile. Instanța a confirmat situația plagiatoarei, care a depus recurs.

Totuși, până la finalizarea procesului, ordinul de ministru își produce efectele, având caracter obligatoriu și executoriu din oficiu.

Alegerile pentru poziția de rector, mult devansate, s-au desfășurat în data de 11 decembrie 2023. Organizarea s-a făcut în total dispreț al regulilor: procedurile au fost pornite fără a se fi pus în acord Carta, care stă la baza alegerilor, cu noua Lege a Educației, iar apariția unui contracandidat a prilejuit diversiuni menite să îl descurajeze.

Citește și: Ce consecințe are portofelul digital pentru români. Undă verde de la Parlamentul European

Profesorul Liviu Bocîi a fost un contracandidat real

Ca să „dreagă busuiocul”, instituția a aprobat în Senat modificările la Cartă în timpul alegerilor, le-a trimis spre avizare în aceeași zi la Ministerul Educației și a primit, tot în aceeași zi, avizul sub semnătura secretarului de stat Gigel Paraschiv, proteguitorul doamnei Lile.

Prin contrast, solicitării de informații pe Legea 544/2002 transmisă de Revista 22 i-au trebuit trei zile să primească nu un răspuns, ci un număr de înregistrare.

Citește și: Podurile din Vladimir. Între o sărbătoare locală și condamnare penală în satul celui care cerea abolirea jafului acum 200 de ani

Pentru că profesorul Liviu Bocîi a fost un contracandidat real, nu „un iepure”, cum au crezut mulți angajați, secretariatul i-a refuzat inițial înscrierea, cerându-i-se adeverință că „nu are 3 mandate de rector”. Profesorul nu avea niciunul, dar Ramona Lile avea.

Contestațiile cu nr. 11836 și 11923 din 11.12.2023 depuse de profesorul Bocîi la Biroul Electoral pentru a avertiza neeligibilitatea candidatei au fost respinse fără nicio explicație. Formatul dezbaterilor a fost încălcat: Ramona Lile nu a venit să prezinte strategia, ci a venit flancată de prorectorii care i-au ridicat osanale într-un show ridicol: președintele Senatului, Ioan Radu, a ținut să îl denigreze într-o notă discriminatoare pe profesorul Bocîi pentru că ar fi la origine oltean, așa cum ne-au relatat indignați participanți din sală.

Continuarea în Revista22.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Revista22.ro)

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.
2 COMENTARII
  1. Caut persoană sau persoane care în timpul studiilor l-a văzut pe dl Ioan Radu la ore sau vreodată nebăut oriunde.
    Articolul de mai sus este bine documentat și binevenit are doar o problemă, ceea ce descrie este doar vârful icebergului, situația este mult mai rea în realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...