Poliția, între pensii speciale și mii de salarii mizere

Data:

Poliția, între pensii speciale și mii de salarii mizere. Poliția română este una dintre instituțiile cel mai greu de reformat. O cauză este atașamentul ofițerilor cu funcții de conducere față de politicieni.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a precizat recent la Euronews că în anul 2023 ministerul a pierdut aproximativ 10.000 de cadre prin pensionare. Asta, în situația în care MAI mai are nevoie de 20.000 de polițiști pentru a asigura necesarul de personal care să facă față provocărilor începând cu ordinea publică până la infracțiunile cele mai grave de trafic de persoane, trafic de droguri, crime, violuri.

48,6% dintre români au încredere în Poliție, dar încrederea e mai scăzută atunci când vine vorba de polițiști

Din cauza lipsei de cadre, după 2017, absolvenții de liceu ajung polițiști după doar zece luni de pregătire, față de doi ani cât prevedea legea până atunci.  

Un sondaj INSCOP realizat la finele anului trecut arată că 48,6% dintre români au încredere în Poliție, dar încrederea e mai scăzută atunci când vine vorba de polițiști (41%, IRES, decembrie 2023). Poliția, văzută ca instituție, nu face front comun cu cei peste 130.000 de angajați, judecând după gradul de încredere.

Citește și: Cum este distrus un „colț de rai” pe Valea Sâmbetei pentru a se construi o mănăstire: „Au fost mutate și stâncile”. Preotul pretinde că ridică o cabană turistică

Cazurile de corupție la vârf, dar mai ales „mica“ corupție din rândul polițiștilor în general și al celor de la poliția rutieră în special, duc la încrederea scăzută a populației în apărătorii legii în raport cu instituția.

Polițiștii pensionari, o soluție de avarie pentru MAI

Potrivit Legii privind statutul polițistului, actualizată în 2024, polițiștii ieșiți la pensie pot fi reîncadrați în funcțiile pe care le-au avut înaintea pensionării, beneficiind de salariul corespunzător.

Valul de pensionări de anul trecut arată însă că retragerea din activitate a 10.000 de polițiști în condițiile așa-zisei reforme a pensiilor speciale care se va aplica de fapt după cinci ani este o realitate pentru care ministerul de Interne nu are soluții.

Atâta vreme cât pensiile polițiștilor sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut, e de presupus că tot mai mulți vor părăsi sistemul.

Încă mai sunt polițiști care obțin declarații în anchetă prin bătaie

Poliția română este una dintre instituțiile cel mai greu de reformat. Una din cauze ține de atașamentul ofițerilor cu funcții de conducere față de politicieni. Alta ține de moravurile pe care veteranii din sistem le-au dobândit în comunism și pe care le aplică și acum. Unul din aceste moravuri este comportamentul abuziv față de subordonați, astfel că cei din urmă se trezesc din somn, metaforic vorbind, în poziție de drepți.

Continuarea în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Imagine: Getty Images/AFP/D. Mihailescu)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marş în memoria celor doi tineri ucişi în accidentul de la 2 Mai

Zeci de tineri au participat joi după-amiază la un...

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Clujenii pot utiliza, începând de miercuri, suporții de biciclete...

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost...