România merită în Schengen, spune președinta Parlamentului European spune că: „Dacă mai e ceva ce putem face, o vom face!”

Data:

spot_img

România merită în Schengen, a declarat marți președinta Parlamentului European. Roberta Metsola a menționat că România „nu doar așteaptă, ci și merită” o decizie favorabilă în privința aderării la spațiul Schengen.

Șefa PE și-a manifestat speranța ca președinția spaniolă a Consiliului UE să poată convinge Austria dar și alte state, dacă este cazul.

„Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. /…/ Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte.

Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie”, a spus marți președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, într-un interviu organizat de European Newsroom – proiect media susținut de mai multe agenții de presă, scrie Agerpres.

România merită în Schengen. Austria nu este de acord

În cadrul interviului acordat la sediul PE din Bruxelles ea a mai spus că are așteptări mari de la actuala președinție, spaniolă, a Consiliului UE, „pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile.”

Aderarea României la Schengen este blocată de Austria, care își reafirmă de fiecare dată cu fermitatea poziția, după ce în decembrie 2022 s-a opus unei eventuale decizii favorabile a Consiliului de Afaceri Interne JAI, reamintește Agerpres.

În cazul Bulgariei, opoziția a venit atât din partea Austriei cât mai ales a Olandei, care se opusese inițial României, după care și-a reconsiderat poziția.

Roberta Metsola spune că a urmărit eforturile României de a intra în Schengen și în trecut.

Citește și: Au dat şpagă 4000 de euro, apoi au făcut denunț

Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri

„Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: ‘Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină’. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.).

Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă”, a adăugat Metsola.

Citește și: „Legendele Cetății”, un semi-eșec finanțat de Primăria Bistrița, organizat în locul unui eveniment de succes creat de un ONG local

Președintele PE a menționat că a discutat în permanență subiectul atât cu președintele Klaus Iohannis cât și cu fostul premier Nicolae Ciucă, precum și cu actualul prim-ministru Marcel Ciolacu, scrie Europa Liberă!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Facebook Roberta Metsola

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comisia Europeană vede în roz statul de drept din România

Comisia Europeană (CE) a publicat raportul pe 2023 privind...