Primar din Bacău trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Data:

Primar din Bacău trimis în judecată de DNA. Gelu Botezatu, edil al comunei Bârsăneşti, este judecat pentru fraudă cu fonduri europene.

Primarul este acuzat că ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale mai multe documente inexacte pentru obţinerea de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marţi, Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gelu Botezatu, primar al comunei Bârsăneşti, judeţul Bacău, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi a societăţii Giaflor Prest SRL, pentru complicitatea la respectiva infracţiune.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 2020 – 2021, în contextul implementării proiectului „Construire Centru de Tineret pentru Activităţi Culturale în comuna Bârsăneşti, judeţul Bacău”, Gelu Botezatu ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) mai multe documente inexacte în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene.

Citește și: Cine sunt judecătoarele care au stabilit că terenul pe care-l folosește Puiu Popoviciu nu aparține statului

Primar din Bacău trimis în judecată

„Înscrisurile respective ar fi atestat în mod nereal faptul că lucrările din cadrul proiectului ar fi fost executate de SC Giaflor Prest SRL, în realitate acestea fiind executate de alte două societăţi comerciale cu încălcarea interdicţiei de subcontractare totală a lucrărilor, prevăzută de contractul de finanţare nerambursabilă.

Scopul urmărit prin demersurile de mai sus nu a fost realizat, întrucât cererea de plată a fost respinsă de AFIR, motivul fiind identificarea unor neregularităţi”, arată anchetatorii.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 11.900 lei, reprezentând prima tranşă de bani remisă în contextul implementării proiectului, cu menţiunea că împrejurările în care această sumă a fost obţinută nu au făcut obiectul actului de inculpare în prezenta cauză, menţionează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău

În cauză, procurorii anticorupţie precizează că au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un administrator al SC Giaflor Prest SRL, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma tentativei.

Citește și: Cum puteau fi evitate greșelile făcute de SUA și Federația Rusă în relația reciprocă după terminarea Războiului Rece. Interviu cu Svetlana Savranskaya, expertă în relațiile SUA-Rusia

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden

Klaus Iohannis se află într-o vizită de lucru la...

Restricții de trafic pe autostrăzile A1 și A10. Circulație îngreunată pe DN 22A

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că...

Executivul a aprobat acordul cu guvernul Ucrainei pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa| Curierul Național

Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii,...

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...