Primăria Oradea și CJ Bihor se împrumută masiv pentru a plăti proiectele cu fonduri europene, până la decontare

Data:

Primăria Oradea și CJ Bihor se împrumută masiv pentru a plăti proiectele cu fonduri europene. Termenul limită pentru plata din fonduri comunitare a cheltuielilor pentru proiectele pornite de Primăria Oradea și de Consiliul Județean Bihor este 31 decembrie. Ulterior, toate plățile vor rămâne în sarcina contribuabililor.

„Nu putem aștepta după rambursările UE, care vin greoi. Până la sfârșitul anului vom plăti toate lucrările eligibile din bugetul local, urmând să ne decontăm ulterior cu finanțatorul european. Altfel, riscăm să pierdem acești bani”, spune primarul Florin Birta. Miza este de circa 70 milioane euro, bani pe care Primăria, însă, îi împrumută!

Pe orice proiecte finanțate cu fonduri comunitare, adunate de la contribuabilii europeni, controalele se fac la sânge, ca să se prevină fraudele. Prețul este, însă, lentoarea cu care se derulează, de la aprobare până la decontare.

„Constructorul face lucrările până la o fază determinată, dirigintele de șantier le verifică, după care întocmește un raport privind execuția, cu documente justificative. Primăria reia de la capăt verificările, face plățile în maximum 30 de zile, după care cere finanțatorului european rambursarea sumelor, anexând toate actele necesare. Acestea sunt verificate din nou și abia la sfârșit are loc decontarea efectivă a banilor europeni către municipalitate”, descrie mecanismul directorul adjunct al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea, Ovidiu Guler.

Urmarea este că, între executarea unei lucrări și achitarea ei, se scurg luni întregi. „Dacă atunci când lucrezi pentru un beneficiar privat poți să faci o situație de lucrări de 20-30 de pagini în 2-3 zile, atunci când lucrezi într-un proiect european, la o investiție de aceeași valoare, dar pentru un beneficiar autoritate publică, ai nevoie de o documentație de sute de pagini, a cărei completare cu acte poate dura și două luni”, explică un constructor.

Continuarea în Ebihoreanul.ro

Citește și: Alegeri în Polonia. Conservatorii de la PiS au câștigat alegerile, dar au pierdut parlamentul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...