Proiect-pilot la Bistrița pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric

Data:

Proiect-pilot la Bistrița. Municipiul Bistrița pregătește prin Programul Regional 2021 – 2027 Nord-Vest un proiect pilot la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord – Vest de Regenerare urbană a imobilelor din centrul istoric.

Proiectul urmărește creșterea atractivității centrului istoric al municipiului Bistrița prin regenerarea urbană a spațiilor publice aferente. Sunt prevăzute intervenții de reabilitare a fațadelor și a șarpantelor clădirilor, fiind vizate fațadele exterioare perimetrale centrului istoric, cu minime intervenții de consolidare a acestora, dacă este cazul, precum și investiții pentru asigurarea securității spațiilor publice.

În prealabil s-a elaborat și aprobat Programul multianual privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, listele de inventariere a clădirilor, zonele de acțiune prioritară și regulamentul de intervenție, în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Toate minciunile lui Ciolacu. Ce spune și ce face de fapt

Astfel de programe există în majoritatea orașelor cu clădiri istorice, am insistat în repetate rânduri ca administrația Bistriței să întocmească și să implementeze un astfel de program. Acestea se avizează din punct de vedere urbanistic, estetic şi arhitectural de către comisiile locale de urbanism şi amenajarea teritoriului şi se aprobă, respectiv se actualizează ori de câte ori este necesar, prin hotărâri ale consiliului local.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a elabora, organiza, monitoriza şi controla realizarea programelor multianuale privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor prin reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei acestora, în concordanţă cu planurile de urbanism şi regulamentele locale aferente, aprobate în condiţiile legii.

Programul multianual privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor reprezintă un document elaborat de către autorităţile administraţiei publice locale, fundamentat pe planurile de urbanism şi regulamentele locale aferente, aprobate, şi care cuprinde organizarea, monitorizarea şi controlul realizării măsurilor de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor.

Continuarea în Saptamana.online

Citește și: Poliția Română ironizează dezvăluirea Europol despre droguri. Reacția FSANP: Copiii mor și ei se țin de glume pe tema stupefiantelor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Saptamana.online)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul din Botoșani rămâne sub control judiciar | Monitorul de Botoșani

Cosmin Andrei, primarul din Botoșani, rămâne sub control judiciar....

S-a deschis fabrica de filtre din Balș. Investiție germană de 8 milioane de euro | Reporter 24

S-a deschis fabrica de filtre din Balș, județul Olt....

Licitația pentru un lot al Autostrăzii Transilvania, deblocată după trei ani de tergiversări | Monitorul de Cluj

Licitația pentru un lot al Autostrăzii Transilvania, segmentul dintre...