Fostul șef pus de PSD la ANRE a fost păstrat pe o funcție inutilă pentru instituție

Data:

Fostul șef pus de PSD la conducerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a fost păstrat pe o funcție inutilă pentru instituție.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, reglementatorul din energie ar fi în continuare controlat, din umbră, de aceleași persoane care s-au aflat la butoane până în aprilie. Fostul președinte Dumitru Chiriță (PSD) nu a părăsit ANRE după ce i-a expirat mandatul, ci a fost încadrat pe o funcție fantomă, cea de expert la Cabinetul Vicepreședinților, din care a reușit să organizeze o conducere paralelă a instituției, bazându-se pe loialitatea directorilor numiți în perioada sa, au declarat pentru HotNews.ro surse din piață.

Dumitru Chiriță neagă ingerințele politice. „Nu am cum să comentez o minciună sfruntată. Nu am atribuții de conducere și nu am în subordine pe nimeni din Autoritate. Fișa postului este respectată cu strictețe”, a declarat acesta.

Sinecurile de la ANRE ar fi plătite cu sume de circa 5.000 euro/lună

ANRE a transmis, la solicitarea HotNews.ro, că Dumitru Chiriță a fost încadrat în funcția de Expert la Cabinetul Vicepreședinților, pe durata mandatului de vicepreședinte al lui Andronache Gabriel (sprijinit de PSD).

Întrebați despre sumele cu care este plătit în prezent, reprezentanții ANRE susțin că sunt confidențiale, conform art. 163 alin. (1) din Legea 53/2003 și a contractului colectiv de muncă.

Este o funcție inutilă în condițiile în care la ANRE există un Consiliu Consultativ de 13 membri, numit prin decizie de către premier și este format din specialiști din mai multe sectoare cu interese în domeniul energetic. Aceștia nu sunt remunerați, iar fiecare decizie luată de Consiliul de reglementare trebuie să fie supusa unui aviz consultativ formulat de acest consiliu.

Citește și Ce au găsit polițiștii la farmacistul-traficant de droguri: peste 2.500 de pastile de fentanil și 3.000 de pastile de morfină

„Înființarea funcțiilor de consilier al conducerii executive a fost inventata prima dată de Chiriță pentru a angaja foști deputați și senatori care în general nici nu trec pe la serviciu, iar salariile sunt în jur de 5.000 de euro”, potrivit surselor.

Chiriță a devenit „expert în energie”, deși a gestionat ineficient criza energetică

Dumitru Chiriță a fost șef al ANRE în perioada 2017-2023, înainte fiind pe rând electrician, sindicalist și apoi deputat PSD.

Pentru funcția de președinte al ANRE ajunsese la o remunerație de 60.000 lei/lună, potrivit ultimei declarații de avere, depusă anul trecut.

Chiriță a fost acuzat de opinia publică, în mai multe rânduri, că a gestionat defectuos criza energetică. De altfel, în plin scandal legat de facturile la energie, Chiriță a plecat în vacanță în Republica Dominicană, potrivit cursdeguvernare.ro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...