România, codașa Europei în ceea ce privește investițiile în Cercetare-Dezvoltare

Data:

Datele finale pentru 2021 indică faptul că UE a cheltuit 331 de miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare (C&D), în creștere cu 6,9% față de anul precedent (aproape 310 miliarde de euro). Comparativ cu 2011, s-a înregistrat o creștere de 45,0%. Țările UE cu cele mai importante cheltuieli de Cercetare-Dezvoltare au fost Belgia, Suedia și Austria, în timp ce la coada listei se află România.

Aceste rate de variație sunt exprimate în prețuri curente, ceea ce înseamnă că reflectă atât modificările de preț, cât și modificările reale ale nivelului cheltuielilor.

Atunci când se analizează intensitatea cercetării și dezvoltării, adică cheltuielile de cercetare și dezvoltare ca procent din PIB, datele arată o ușoară scădere de la 2,30 % în 2020 la 2,27 % în 2021. Acest lucru ar putea fi explicat prin revenirea PIB-ului în 2021 după scăderea semnificativă din 2020, datorată impactului pandemiei COVID-19. În comparație cu 2019, înainte de pandemie, intensitatea cercetării și dezvoltării a crescut cu 0,05 puncte procentuale (pp) (2,23 %), în timp ce, în comparație cu cei 10 ani anteriori, a crescut cu 0,26 pp.

Citește și Primarul din Mioveni, prins când returna o mită de 10.000 de euro

C&D este un motor important al inovării, iar cheltuielile și intensitatea cercetării și dezvoltării sunt doi dintre principalii indicatori utilizați pentru a monitoriza resursele dedicate științei și tehnologiei la nivel mondial.

Dintre țările UE, cea mai mare intensitate a cercetării și dezvoltării în 2021 a fost înregistrată în Belgia (3,43%), Suedia (3,40%), Austria (3,26%) și Germania (3,13%), toate cu cheltuieli de peste 3% din PIB-ul lor. În schimb, șase țări din UE au raportat cheltuieli de cercetare și dezvoltare sub 1% din PIB-ul lor în 2021: România (0,47%), Malta (0,65%), Letonia (0,74%), Bulgaria (0,77%), Cipru (0,83%) și Slovacia (0,92%), titrează Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cultură de canabis, descoperită de polițiști într-un apartament

La data de 28 aprilie 2024, polițiștii Brigăzii de...

Îndemn la vot impresionant: „Un mesaj pentru nepotul meu” | VIDEO

Îndemn la vot impresionant la vot realizat de Parlamentul...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone...