Sărbători cu prețuri mari. Piaţa cărnii de porc crește la sărbătorile de iarnă

Data:

Sărbători cu prețuri mari. Inflaţia, creşterea preţurilor la materiile prime şi costurile ridicate cu energia, gazele naturale şi combustibilii, care pun de ceva timp presiune pe producători, au adus majorări de preţ la produsele din galantare, şi este de aşteptat ca puterea de cumpărare în rândul consumatorilor să fie mai scăzută în acest an.

„În luna ianuarie 2023 cumpăram carcasa de porc cu 10,5 lei/kg fără TVA, până în 11 lei/kg, iar acum este 16 lei/kg carcasa fără TVA. Consider că puterea de cumpărare va scădea în rândul consumatorilor, deja a scăzut şi o să mai scadă”, este de părere omul de afaceri ieşean Marian Răileanu, procesator şi distribuitor produse din carne Raimar (mezeluri, în special), cu activitate pe piaţa cărnii de aproape 20 de ani, care a intrat de la începutul acestui an şi în sectorul procesării cărnii.

Citește și: Revoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România

Sărbători cu prețuri mari

De Crăciun nu poate lipsi de pe masa festivă carnea de porc, fiind sacrificate în această perioadă mii de porcine pe plan local, însă în vitrinele magazinelor predomină tot carnea din import, adusă din Polonia, Ungaria, Spania şi Germania.

Cu o lună înainte de Crăciun, găsim în magazine pulpa de porc, spre exemplu, cu preţuri cuprinse între 24-28 de lei/kg sau chiar mai mult, sume care variază în funcţie de profilul carmangeriei, preţurile fiind mai mari cu câţiva lei faţă de anul trecut.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, estimează că 80% din carnea pe porc pe care o găsim în magazine şi ajunge în farfuriile noastre provine din import.

Citește și: „Medicul moților” – A renunțat la o carieră în București pentru o comună din Apuseni. Mergea la pacienți cu sania trasă de cai

Sărbători cu prețuri mari. Ce se poate face

Ce vine din import nu vine neapărat cu preţuri foarte mici, ne explică Marian Răileanu. „Dacă vorbim despre importuri, diferenţa de preţuri nu este chiar foarte mare, 1 leu, 50 de bani/kg, dar trebuie să cumperi cu tirul.

Sunt jucători din România care cumpără din afară şi distribuie prin ţară. O tonă, două, la fiecare firmă mai mică, îşi pun şi ei un adaos mai mic şi vând marfa mai departe. Dar jucătorii mari stabilesc preţul în piaţă; trebuie să ţină şi ei oarecum preţul cu cei din afară.”

Legislaţia curentă, sensibilitatea rasei şi riscul de contaminare asociat îi determină pe români să evite implicarea financiară în acest sector, consideră Marius Ciobanu, profesor la Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi şi secretar în cadrul Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România, filiala Iaşi.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de termoficare în Oradea | Bihoreanul

Modernizarea rețelelor de termoficare este în planul Primăriei Oradea,...

Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj | Monitorul de Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj au început...

Locul 1 pe lista consilierilor locali PNL, trimisă în judecată | Reporter de Iași

Locul 1 pe lista consilierilor locali PNL, o femeie...