Bocancii făcuți în România pentru soldați provoacă un scandal în Austria

Data:

Bocancii făcuți în România pentru soldați provoacă un scandal în Austria. Ministrul Apărării de la Viena, Klaudia Tanner, le-a oferit, pe 27 noiembrie, soldaților austrieci noii bocanci ce completează uniforma de luptă, fiind vorba de încălțăminte crem, concepute de compania austriacă Rukapol, care le și produce, doar că la Oradea.

Inițial, autoritățile nu au dezvăluit acest detaliu, iar când informația a ieșit la iveală s-a creat un scandal, cu mulți austrieci criticând faptul că bocancii nu sunt de fapt „Made in Austria”. 

Potrivit cotidianului austriac Exxpress, 35.000 de perechi au fost comandate pentru perioada 2023-2025, iar primele perechi ajung la soldații din Batalionul 35 Panzergrenadier.

Citește și Aktual24: Percheziții în dosarul legat de fuga lui Cherecheș – mascații au intrat peste „regele luminilor”, un important om de afaceri din Baia Mare

Bocancii făcuți în România. Ce s-a întâmplat

„Siguranța soldaților noștri este prioritatea noastră principală, iar achiziționarea noilor bocanci de luptă este un pas în continuare în această direcție. Cu noile ghete de luptă, nu investim doar în protecția soldaților noștri, ci și în performanța și pregătirea lor operațională.

Ei își pot îndeplini sarcinile în mod eficient și în siguranță doar cu echipamente optime”, a declarat ministrul Apărării, Klaudia Tanner. 

Încălțămintea purtată până acum de soldații austrieci avea culoarea neagră, însă s-a optat de data aceasta pentru bej, pentru a se potrivi cu culoarea uniformei. 

O televiziune locală din Austria a fost cea care a dat vestea că, de fapt, bocancii pentru armată nu sunt fabricați în Austria, ci în România, din motive de costuri.

Citește și „Medicul moților” – A renunțat la o carieră în București pentru o comună din Apuseni. Mergea la pacienți cu sania trasă de cai

Ce critici au fost aduse

Bocancii făcuți în România au fost criticat puternic, iar reprezentanții Armatei au ieșit să dea explicații publice.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Viena, Michael Bauer, a comentat ironic pe Twitter (X) că cei care își dau cu părerea online cred că sunt în măsură să vorbească doar pentru că au făcut stagiul militar obligatoriu în tinerețe.

Tot el a precizat că a existat o licitație la nivelul UE pentru desemnarea producătorului.

„Unii experți în încălțăminte critică faptul că noul bocanc de luptă al Armatei Federale este produs în România. Vă rugăm să numiți o companie care ar fi produs un bocanc în această cantitate și la acest preț, în Austria”, a adăugat acesta, precizând că modelul a fost testat îndelung înainte să fie comandat.

O pereche costă 140 de euro. Valoarea totală a contractului este de 4,83 milioane de euro, titrează Bihoreanul.

Sursa foto: Twitter (X) / Michael Bauer

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related