Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari

Data:

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari tras de 36 de organizații ale societății civile, printr-o scrisoare deschisă, cu privire la abuzurile dezvoltatorilor imobiliari.

Scrisoarea este adresată președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și ministrului Justiției, Alina Gorghiu și face un apel la solidaritate și protecție cu privire la litigiilor strategice împotriva participării publice (SLAPP), desfășurate de aceste companii imobiliare.

Citește și: Noile reglementări împotriva dezinformării pe Internet. Un expert european explică noua lege valabilă în UE

Care sunt motivele scrisorii

Motivele invocate de asociațiile semnatare se leagă de amenințările cu procese în instanță venite din partea mai multor dezvoltatori imobiliari. Organizațiile spun că nu au resursele financiare necesare de care dispun companii precum One United Properties, care a reușit să desființeze Asociația Miliția Spirituală.

„Având în vedere faptul că organizațiile societății civile care luptă pentru respectarea legii în dezvoltarea urbană din București sunt amenințate cu procese în instanță și desființarea de către compania One United Properties și alți dezvoltatori imobiliari,

Având în vedere că Asociația Miliția Spirituală, care a reprezentat drepturile cetățenilor a fost deja desființată ca urmare a acțiunii companiei One United în instanță,

Având în vedere faptul că, în acest moment compania One United Properties, având la dispoziție resurse avocățești nelimitate, se îndreaptă prin procese împotriva persoanelor fizice care reprezintă aceste organizații ale societății civile, și nu numai”, se menționează în scrisoare.

Citește și: Asociația Salvați Bucureștiul desființată la solicitarea unui dezvoltator imobiliar

Semnal de alarmă privind abuzurile dezvoltatorilor imobiliari asupra ONG-urilor

Demersul a fost inițiat în comunitatea Platformei de Mediu și susținut de aproximativ 36 de organizații. Acestea spun că situația este una care nu s-a mai întâmplat de la căderea Regimului Comunist din România.

În scrisoare se arată că mai multe asociații au început acțiuni în instanță prin care au reclamat o serie de documente aflate în ilegalitate, precum autorizații de construcție.

„În fapt, asociații precum Miliția Spirituală, Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația Ecopolis, Grupul Floreasca Civică au demarat acțiuni în instanță pentru a reclama ilegalitatea unor documente ale administrației publice, așa cum sunt PUZ-urile de sector sau autorizații de construire, emise și adoptate de administrații locale sensibile la corupție, influențate de grupurile de dezvoltatori imobiliari, care făceau posibile construcțiile pe spații verzi sau fără a respecta legile în vigoare”.

Prin urmare, anumite companii de dezvoltare imobiliară s-au implicat în aceste procese, iar pe unele le-au și câștigat. Ca despăgubiri, firmele cereau daune foarte mari sau chiar și desființarea ONG-urilor.

„În aceste cazuri, compania One United Properties a intervenit pe parcurs în procese, chiar dacă acțiunea asociațiilor vizează strict legalitatea actelor administrației publice locale.

Unele procese au fost pierdute, iar pentru acest lucru, s-au cerut și se cer daune exorbitante, mergând chiar până la desființarea ONG-urilor și acționarea persoanelor care au inițiat demersurile legale”, se arată în scrisoare.

Citește și: Cum a dizolvat One United Properties asociația care i-a contestat autorizațiile de construire

Un demers legitim folosit împotriva activiștilor

Semnatarii spun că este inacceptabil ca un demers legitim, care protejează interesele publice, să devină o armă împotriva activiștilor de mediu sau un mijloc de intimidare sau chiar de desființare ale unor asociații.

„În acest context, menționăm că în martie 2024, Consiliul și Parlamentul European au adoptat directiva Anti-SLAPP (Strategic Litigation Against Public Participation), cunoscută și ca Legea lui Daphne.

Directiva are în vedere procedurile abuzive inițiate pentru restricționarea accesului la justiție pentru diverși actori implicați civic, pornind de la cazurile pentru reducerea la tăcere a jurnaliștilor de investigații care divulgă probleme de interes public, a activiștilor pentru drepturilor omului sau de mediu, cercetătorilor, persoanelor din mediul academic etc.

Statele membre au fost invitate să înceapă pregătirile pentru implementarea directivei Anti-SLAPP în legislația națională”, menționează scrisoarea deschisă.

Astfel, semnatarii cer să se implementeze cu celeritate legislația în vigoare pentru protecția ONG-urilor, dar și a cetățenilor care apără în justiție interesele publice.

Lista semnatarilor scrisorii deschise:

Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Fundația Comunitară București
APADOR-CH
Asociația Parcul Natural Văcărești
Asociația Ecoteca
Asociația Mission 4 Life
ViitorPlus – Asociația pentru dezvoltare durabilă
Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23
Asociația pentru Consum Sustenabil
Asociația Climato Sfera
Nod Makerspace
Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul pentru Inovare Publică
Fundația Greenpeace CEE România
Comunitatea Declic
Asociația A.R.T. Fusion
Rețeaua pentru Natură Urbană
Asociația Pro Democrația
Asociația Step by Step 
Asociația CCN
Federația Bicicliștilor din România
Asociația HaicuBicla
Asociația Codrii Iașilor
Asociația CIVICA
Asociația Părinți de Cireșari
Acțiunea Comunitară Tineretului
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu
Grupul de Inițiativă Civică I.O.R. Titan
Grupul de Inițiativă Floreasca Civică
Grupul Iniţiativa Favorit
Grupul de Inițiativă Civică Icoanei-Ioanid
Inițiativa Civică Bucureștii Noi
Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff
Grupul de Inițiativă Civică Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești
Grupul de Inițiativă Civică Izvor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...