Sindicatele din penitenciare reacționează la atacurile Elenei Udrea: „Va beneficia de condiții mult mai bune decât bolnavii din spitalele publice”

Data:

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a reacționat sâmbătă la atacurile Elenei Udrea privind condițiile de detenție din România.

Curtea de Apel de la Sofia a decis vineri ca Elena Udrea să fie extrădată în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute. Fosta ministră a cerut să nu fie extrădată dând vina pe condiţiile din sistemul penitenciar din România.

Citește și: BREAKING Elena Udrea va fi extrădată în România

“Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar așa cum și-ar dori politicienii infractori dovediți de justiție, însă banii publici furați timp de 10 ani de Elena Udrea și de clientela politică din anturajul acesteia, ar fi putut fi folosiți pentru investiții în condițiile de detenție și de muncă din penitenciare și, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian.

Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte și fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi.

În continuare, Elena Udrea nu renunță la prejudicierea poliției penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit și condamnat, lansând în spațiul public românesc, inclusiv în spațiul public din afara granițelor țării, acuzații nefondate despre posibile condiții inumane și degradante din penitenciarele românești.

A devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzații false despre condițiile din penitenciare, pentru a scăpa de pușcărie”, a declarat președintele FSANP, Cosmin Dorobanțu.

Ce condiții ca avea fostul ministru în penitenciar

Potrivit FSANP, după ce va fi predată autorităților din România, Elena Udrea va fi dusă la Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșorul Nou, în vederea efectuării perioadei de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră ce îi va asigura un spațiu minim de 4 mp, deoarece fenomenul supra aglomerării nu este atât de accentuat ca în unitățile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin.

În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul și personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfășoară activități de educație sanitară și se evaluează nevoile educaționale, psihologice și sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenție și asistență.

La finalizarea acestei perioade, fostului ministru i se stabilește Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică prin care se precizează activitățile și programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deținerii.

Elena Udrea va continua executarea pedeapsei și după cele 21 de zile aferente perioadei de carantinare–observare, tot în Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou. Având în vedere criteriile legale de stabilire a regimului de executare, aceasta va fi încadrată de către Comisia din penitenciar la un regim inițial, ce ar putea fi închis sau semideschis.

Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia va lua în calcul statutul de persoană care necesită protecție, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării.

Totodată, statutul de persoană care necesită protecție presupune participarea la toate activitățile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecție, atât din punct de vedere al demnității umane cât și al siguranței proprii.

Citește și: Parlamentul European, sprijin pentru aderarea României la Schengen

Specificul Penitenciarului Ploiești-Târgșorul Nou este reprezentat de celule concepute pentru cazarea la comun a persoanelor private de libertate femei.

Spațiul asigurat va fi optim pentru respectarea unui spațiu minim individual de 4 mp pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru.

Fostul ministru va putea ține legătura cu familia și apropiații prin intermediul vizitelor, comunicărilor on-line si prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate în interiorul camerei.

Elena Udrea va avea televizor în camera de deținere, acces la publicaţii, emisiuni radiofonice şi televizate.

“Dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri al Elenei Udrea este garantat, fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare. Dreptul la asistenţă medicală include intervenţia medicală, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală de urgenţă şi asistenţa medicală de specialitate. Dreptul la îngrijiri include atât îngrijirile de sănătate, cât şi îngrijirile terminale. Asistenţa medicală, tratamentul şi îngrijirile în penitenciare se asigură, cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar.

Elena Udrea va beneficia, în mod gratuit, de medicamente, îngrijiri și tratament medical. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor consideră că Elena UDREA va beneficia, în închisoare, de condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, a transmis președintele FSANP.

Citește și: Zelenski: Rusia vrea să distrugă fiecare oraș din Donbas

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Posibila miză în cazul rejudecării lui Iorgulescu: prescrierea. Soluția ICCJ nelegală

Posibila miză în cazul rejudecării lui Iorgulescu: prescrierea faptelor,...

Instanța supremă sfidează, din nou, CJUE

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat...

DNA obligată să comunice clasarea dată în dosarul vicepreședintelui Curții de Conturi

DNA obligată să comunice clasarea dată în dosarul vicepreședintelui...