Bonus de aproape 30.000 de euro pentru trei judecători CCR care au reușit „performanța” de a-și încheia mandatul

Data:

Săptămâna trecută, trei dintre judecătorii Curții Constituționale (CCR) și-au încheiat mandatul de 9 ani. Este vorba de Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru. Cei trei judecători, de numele cărora se leagă multe decizii extrem de controversate care au slăbit sistemul judiciar, nu au plecat din funcție cu mâna goală. Potrivit legii de funcționare a CCR, un judecător constituțional care termină un mandat de 9 ani primește ca „bonus” echivalentul a șase indemnizații nete lunare.

Astfel, potrivit aliniatului 5 al articolului 71 din legea CCR, „La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”.

Valer Dorneanu a avut în 2020 o indemnizație de președinte al CCR de 295.692 de lei net, adică 24.600 de lei pe lună, echivalentul a 4.928 de euro lunar. Înmulțit cu 6, prima de finalizare a mandatului, rezultă un bonus de 29.569 de euro.

Dorneanu a încasat în același an alte două pensii. Una de parlamentar în valoare de 78.000 de lei și una de fost procuror în cuantum de 454.000 de lei. În total,  44.300 de lei pe lună, adică 8.866 de euro net, lunar doar din pensii, la care se adaugă indemnizația de judecător CCR. Toate datele sunt publice, fiind trecute în declarația de avere din 2021.

În 2020, Daniel Morar a încasat un salariu de la Curtea Constituțională de 283.980 de lei net. Asta înseamnă 23.665 de lei pe lună, adică 4.700 de euro. După nouă ani la CCR, dacă înmulțim cu 6, rezultă că Morar primește 28.400 de euro ca recunoaștere pentru serviciile aduse instituției.

De menționat este faptul că Morar a primit în același an o pensie de 384.000 de lei, (32.000 de lei pe lună, adică aproximativ 6.400 de euro), pe care a cumulat-o cu salariu de la CCR.

Mona Pivniceru, fost ministru al Justiției și fost judecător CCR, în prezent pensionară specială cu 6.550 de euro pe lună
Mona Pivniceru, fost ministru al Justiției și fost judecător CCR, în prezent pensionară specială cu 6.550 de euro pe lună

Potrivit declarației de avere de anul trecut, Mona Pivniceru a avut în 2020 un salariu net de 290.000 de lei, adică echivalentul a 4.800 de euro pe lună. La terminarea mandatului, Pivniceru primește 6 indemnizații nete, ceea ce înseamnă 29.000 de euro, bonus de terminare a mandatului.

În 2020, pensia lui Pivniceru a fost de 393.000 de lei, adică alți 6.550 de euro pe lună, cumulați cu salariul de la CCR.

Astfel, statul premiază cu 28.000 de euro pe fiecare dintre cei trei judecătorii CCR care au militat nouă ani, în principal, pentru drepturile inculpaților sau ale condamnaților.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției.Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Cei mai nemernici și tâlhari judecători parșivi și parveniți ticăloși cu concursul politrucilor parveniți de la putere care le-au tat se votat legi speciale nedreptate și nedemne pentru judecători ticăloși și tâlharii care au dat sentințe ilegale netemeinice și abuzive pe bani și influenta politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

PSD se grăbește cu modificarea datei pentru alegerea președintelui. Proiectul, în viteză prin Senat

PSD se grăbește cu modificarea datei pentru alegerea președintelui....

S-a ales președintele CJ Vrancea, funcție rămasă vacantă după decesul liberalului Cătălin Toma

S-a ales președintele CJ Vrancea. Ionel Celmare, vicepreședintele Consiliului...

Principalele nevoi ale părinților copiilor ucraineni care s-au refugiat în România

Principalele nevoi ale părinților copiilor ucraineni care s-au refugiat...