1 din 4 femei au fost agresate fizic sau sexual de partener

Data:

În România 1 din 4 femei au fost agresate fizic sau sexual de partener și aproximativ 8 copii ajung zilnic victime ale infracțiunii de act sexual cu un minor.

Centrul FILIA a prezentat datele ultimului raport de monitorizare a acțiunilor de violență împotriva femeilor și a minorilor, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului și a încheierii celor 16 zile de activism împotriva violenței de gen. Actele de agresiune, în creștere

Citește și: De ce a revenit epidemia de rujeolă. Cum îți protejezi copilul

Studiul realizat de FILIA a arătat că un sfert dintre românce au fost cel puțin o dată victime ale agresiunii. Doar în anul 2020, poliția a intervenit în 53.978 de cazuri de acte de violență domestică. În 14.375 de cazuri, adică aproape 30%, a fost identificat un risc eminent. Chiar și așa, în doar 8.393 s-a emis un ordin de protecție provizoriu de către poliție.

Dacă ne uităm la anul 2021 și chiar 2022, vedem că numărul de acte de violență înregistrate este în continuă creștere.

În 2021 au fost sesizate 66.398 de situații de violență domestică, dintre care 18.309 catalogate ca risc iminent, însă au fost emise doar 11.047 de OPP. În 2022 s-a înregistrat o creștere de 60% raportat la anul 2020. Poliția a intervenit în 90.174 de astfel de cazuri, arată raportul, prezentat în cadrul evenimentului „Fapte despre violența împotriva femeilor în România”.

Tot mai puține ordine de protecție provizorie

Citește și: De ce dispar copiii de sub protecția statului. 440 au fugit în doar un an

Anul trecut au fost emise 12.972 de ordine de protecție provizorii, înregistrându-se o scădere procentuală de 7% ale acestora, raportat la numărul total de cazuri identificate cu risc iminent comparativ cu anul anterior, a arătat FILIA.

Deși există o creștere atât a intervențiilor poliției, dar și a cazurilor de risc iminent, numărul de situații în care au fost solicitate echipele de intervenții mobile a scăzut de la 423 în 2020 la 341 în 2022.

Însă nu doar cazurile de violență domestică au o înregistrat o creștere însemnată în România în ultimii ani. Spre exemplu, numărul de cazuri de act sexual cu un minor au crescut de la 2.658 în 2021 la 3.097 în 2022.

8 copii pe zi devin victime

Astfel, cercetarea celor de la FILIA arată că, în medie, 8 copii devin zilnic victime ale acestei infracțiuni de act sexual cu un minor, raportat strict la numărul de cazuri sesizate.

Din numărul total, 1.867 de victime au vârste între 12 și 15 ani, iar în 157 de situații minorii aveau sub 13 ani.

Raportat la numărul total de acte de viol înregistrate în 2022, 44% au fost săvârșite împotriva minorilor.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Reclaiming power! Să facem politica să lucreze pentru femei”. Acest proiect este derulat de Centrul FILIA și este susținut financiar de Ambasada Olandei în România.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a...

Cum poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Se mai poate până pe 25 mai

Cum poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Persoanele...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...