Sunt Germania și UE pregătite pentru Trump la Casa Albă?

Data:

Sunt Germania și UE pregătite pentru Trump? În Statele Unite ale Americii se profilează o cursă prezidențială în care șansele fostului președinte să se mute din nou la Casa Albă sunt cât se poate de reale.

Donald Trump a câștigat și alegerile primare republicane din statul New Hampshire. Crește, astfel, probabilitatea ca fostul președinte Trump să concureze cu actualul șef al statului Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie – la fel ca în 2020. Sondajele sugerează că Donald Trump are o șansă reală de a reveni la Casa Albă.

Un scenariu de groază pentru mulți

În plus, din conversațiile cu politicieni și șefi de companii prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos, New York Times a tras concluzia că elita mondială se aștepta ca Trump să câștige. 

Un scenariu de groază pentru mulți în Europa.

Cu cât indiciile unei victorii electorale a lui Donald Trump devin mai pregnante, cu atât mai impacientate devin vocile înalților oficiali europeni. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a calificat, într-un interviu pentru postul de televiziune France 2, posibila alegere a lui Trump drept o ”amenințare clară” pentru Europa.

Citește și: Cea mai mare piață online de droguri, cu peste 11.000 de utilizatori, investigată VIDEO

Sunt Germania și UE pregătite pentru Trump. Războaiele comerciale s-ar intensifica

Premierul belgian Alexander De Croo a avertizat într-un discurs în Parlamentul European la mijlocul lunii ianuarie: „Dacă 2024 aduce înapoi America First, Europa va fi mai singură ca niciodată”.

Într-o lucrare a think tankului European Council on Foreign Relations, fostul premier suedez Carl Bildt enumeră consecințe globale de amploare, dacă Trump este reales: „SUA și-ar abandona angajamentul climatic și și-ar extinde investițiile în combustibili fosili. NATO s-ar odihni – în cel mai bun caz. Ar exista întâlniri confortabile între Trump și prietenii săi Putin și Orbán. Războaiele comerciale s-ar intensifica”.

Consolidați capacitățile militare și economia!

Sunt Germania și UE pregătite pentru Trump? Întrebarea este: cum? Sudha David-Wilp, directorul biroului din Berlin al German Marshall Fund, se gândește mai întâi la capacitățile defensive: „Europa trebuie să devină un actor puternic din punct de vedere militar, în sens convențional, și să fie capabilă să se ocupe de problemele de securitate din imediata sa vecinătate”.

Think tankul a cărui filială o conduce este finanțat, printre altele, de guvernele Statelor Unite și Germaniei și de Comisia Europeană.

În plus, spune David-Wilp, într-un interviu pentru DW, Europa trebuie să devină puternică din punct de vedere economic, în așteptarea unor eventuale măsuri protecționiste din partea unei a doua administrații Trump.

Continuarea în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Matt Rourke/AP/picture alliance)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...