Tinerii, România uitată și miza alegerilor europene

Data:

Orice despre tineri și viitor sună bine. Și știm cine tot folosește această retorică. O spune orice decident care nu vrea să își asume tinerii la timpul prezent pentru că ar însemna să facă ACUM ceva pentru ei.

Așa că viitorul este o formă politicoasă, dar la fel de enervantă pentru orice tânăr, de a îi spune… puștiule (sau puștoaico), nu am chef de tine!

Tranziția dintre copilărie și viața de adult este, probabil, perioada cea mai formativă. Este cea în care punem bazele caracterului omului care vom deveni.

Atunci căpătăm nu doar cunoștințe dar, mai ales, abilități și atitudini care ne vor însoți pe tot parcursul vieții.

Dar este și una din cele mai fragile. De aceea este cazul să folosim… timpul în mod corect. Pentru că tinerii sunt… tineri la prezent, nu într-un viitor ipotetic de care ne spălăm pe mâini! ACUM au nevoie de sprijin și tot ACUM au nevoie să li se recunoască meritele și contribuția la societate.

Citește și: Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Tinerii și copiii reprezintă prioritatea mandatului meu de europarlamentar. Despre Garanția pentru Copii, un proiect la care am lucrat ani de zile, voi reveni într-un text separat.

Acum este cazul să ne (re)aducem aminte că există și o Garanție pentru Tineret. Pe care Guvernul României a uitat-o de mult prin sertare dacă ne uităm la modul în care reușește cu grație să NU cheltuie banii dedicați tinerilor.

Asta în condițiile în care, același Guvern a reușit să pună din nou România în topuri nefaste cu unul din cinci tineri fiind în situația de a fi șomeri și în afara școlii.

În acest mandat de europarlamentar am avut ocazia să mă întâlnesc des cu tineri și organizații de tineret din toată țara. În afara energiei fantastice pe care o dovedesc de fiecare data, am avut parte și de multe discuții dureros de oneste despre nevoile și perspectivele lor.

Aceștia au aspirații și știu ce vor. Adică, nici mai mult, nici mai puțin, să își construiască un viitor aici. Dar pentru asta au nevoie de susținere, pentru că mi-au spus cu subiect și predicat că au nevoie de finanțare pentru proiectele lor de acasă. 

Și aici avem un paradox.

Pe de o parte au dispărut 1.000.000 de tineri din statistici în ultimii zece ani. Da, ați citit bine UN MILION de tineri! Un million de povești de viață care ar fi putut sau încă mai pot schimba fața României. Clar, natalitatea în scădere are un rol important aici.

La fel de important însă, au constatat că aspirațiile lor sunt, pur și simplu, irelevante pentru autoritățile din România. Iar acum o bună parte și le împlinesc în alte țări.

Și creează valoare adăugată acolo. Și își formează o familie în afara țării. Și se nasc din ce în ce mai mulți copii de cetățenie română în afara țării, fără ca guvernului să îi pese cu adevărat.

Pe de altă parte România are la dispoziție sute de milioane de euro prin Programul Educație și Ocupare prin care poate susține rețele de centre de tineret și personal capabil să vorbească pe limba acestora și să le ofere servicii de care au mare nevoie în viața de zi cu zi. Are în teorie.

În practică, din 2021 când a început o nouă perioadă de finanțare europeană, a reușit să cheltuie 0 euro în acest sens.

Da, și de data asta ați citit bine: ZERO! Adică la mai bine de trei din cei șapte ani ai acestui ciclu de finanțare tinerii rămân la fel de importanți pentru Guvernul României: într-un viitor ipotetic.

Partidul REPER are un program politic pentru europarlamentare în care prima prioritate este dedicată copiilor și tinerilor. Cea de-a doua prioritate este dedicată acelei treimi din populația României care este uitată, singură și izolată. Între cele două există o suprapunere din ce în ce mai mare.

În Parlamentul European am făcut și vom continua să facem toate demersurile care țin de noi pentru ca tinerii și organizațiile de tineret să fie susținute așa cum trebuie. Ceea ce devine din ce în ce mai clar este faptul că avem nevoie de oameni competenți și la nivelul autorităților și decidenților din țară pentru ca aceste demersuri să se simtă în viața de zi cu zi.

Citește și: Cîrstoiu candidat. Ciolacu îi lasă Primăria lui Nicușor Dan, ca să rămână șef la PSD. PNL oricum nu avea soluții

Tinerii și organizațiile de tineret din România au o capacitate fantastică de a se mobiliza. Au dovedit-o în Anul European al Tineretului din 2022, când țara noastră a fost în unul din puținele topuri pozitive europene.

Și nu doar în top, ci chiar pe locul întâi în ceea privește numărul de evenimente (peste 2000) organizate. Deci… societatea civilă a dovedit că poate. Parlamentul și structurile europene au dovedit că pot. Guvernul României oare când va putea? Răspunsul la întrebare ține și de tine!

Tinerii contează. Acum, nu doar în viitor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Dragoș Pîslaru este copreședinte al partidului REPER și europarlamentar

Renew Europe
Renew Europe
spot_imgspot_img
Dragoș Pîslaru
Dragoș Pîslaru
Dragoș Pîslaru este copreședinte REPER și europarlamentar RENEW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...