Un premiu prestigios

Data:

spot_img

Un premiu prestigios. Meritul revine, în primul rând, ziarului, care a înțeles că bunul său renume are de câștigat de pe urma unui gest cultural generos și bine fundamentat.

O instituție media de prestigiu a făcut ca și Premiul Național pentru Proză să devină o instituție.

Citește și LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă

Când, în 2004, se acordau primele premii ale Ziarului de Iași, Premiul Național pentru Proză și Premiul pentru debut, mă întreb cine s-a gândit atunci că ele vor avea o asemenea longevitate și că vor căpăta o importanță crescândă, ajungând să fie printre premiile cele mai râvnite.

Un gest cultural generos și bine fundamentat

Meritul revine, în primul rând, ziarului, care a înțeles că bunul său renume are de câștigat de pe urma unui gest cultural generos și bine fundamentat. O instituție media de prestigiu a făcut ca și Premiul Național pentru Proză să devină o instituție.

Dacă parcurgem lista laureaților, regăsim nume de primă mărime:

  • Gabriela Adameșteanu, Ovidiu Nimigean, Mircea Cărtărescu, Ioan T.Morar, Petru Cimpoeșu, Ion Iovan, Radu Pavel Gheo, Lucian Dan Teodorovici, Matei Vișniec, Dan Lungu;
  • Cătălin Pavel, Răzvan Petrescu, Ioana Nicolae, Ioana Pârvulescu, Florin Lăzărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu (lista nu e completă) și, acum, Simona Antonescu.

Citește și Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

La debut au fost premiate îndeosebi lucrări de teorie literară, istoriografie, filozofie, autorii lor, de la Gabriela Gavril la Corneliu Bâlbă și de la Bogdan Crețu sau Antonio Patraș la George Bondor, ilustrându-se ulterior printr-o frumoasă carieră universitară.

Prestigiul premiului a crescut în așa măsură încât mulți scriitori trec, în notițele lor bibliografice, faptul că au fost nominalizați, chiar dacă laurii au revenit altcuiva.

Suntem, colegul și prietenul Codrin Liviu Cuțitaru și cu mine, cei mai vechi membri ai juriului, încă de la înființarea premiului. Ceilalți trei membri, Bogdan Crețu, Antonio Patraș și Doris Mironescu, au venit ceva mai târziu dar au de pe acum o anume vechime.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Planul Simion”. Ce a înțeles liderul AUR înaintea noastră

„Planul Simion”. Ce a înțeles liderul AUR înaintea noastră....

Despre cinismul Comisiei Europene

O serie de afirmații din Raportul de țară privind...

Vidul numit Iohannis | Revista22

Vidul numit Iohannis. Bilanțul mandatelor lui Iohannis este unul...

Moștenirea domnului Aurescu la MAE! Despre cariera diplomatică

Ministerul Afacerilor Externe, așa cum arată el astăzi ca...