Estimări pentru 2024: PSD câștigă alegerile și UDMR (nu) intră în parlament?

Data:

Estimări pentru 2024: liberalii au în anul electoral un dezavantaj net, social-democrații mizează pe victorie, extremiștii se cred deja revelația anului, USR încearcă să adune așchiile eșuate ale dreptei, UDMR se află pe marginea prăpastiei.

Strategia PSD

Social-democrații încearcă să folosească tactica prin care Adrian Năstase a reușit în 2000 să facă guvern minoritar bazându-se pe extremiștii Partidului România Mare, dar și cu acorduri de susținere din parlament din partea UDMR și a Partidului Național Liberal, condus atunci de Valeriu Stoica. 

PSD mizează la alegerile parlamentare pe 40% după redistribuiri. Un obiectiv greu, dar deloc imposibil, dacă liberalii rămân agățați de PSD și împart responsabilitatea guvernării. Sunt nemulțumiri și în PSD, iar Marcel Ciolacu nu e Adrian Năstase.

Premierul e văzut de mulți fruntași PSD, ca un lider fără anvergură, un lider pe termen scurt. La fel ca în cazul predecesorilor săi la vârful PSD, Ciolacu are de-a face în partid cu o competiție subterană, care așteaptă momentul potrivit pentru a-l spulbera.

Citește și: Cine sunt partenerii PSD în Republica Moldova

Estimări pentru 2024: UDMR, la limită

Maghiarii sunt în sondaje sub limita intrării în parlament. Adesea, însă, înainte de alegeri UDMR avea în cercetările sociologice sub 5%, dar apoi trecea miraculos pragul. Pericolul persistă anul acesta, mai ales dacă prezența la vot depășește 40%.

De fapt, cu cât numărul românilor care votează crește, cu atât procentul UDMR scade și mai mult. PSD și PNL obișnuiesc să ajute UDMR să treacă hopul. Așa se explică miile de voturi pentru UDMR în județe în care nu există picior de maghiar

Cei mai mulți maghiari privesc mai mult spre Budapesta

Procedura e simplă: social-democrații și liberalii trimit în județele fără maghiari delegați în secțiile de votare în numele UDMR cu sarcina de a și vota cu acest partid. Dacă la nivel național sunt aproape 19.000 secții de votare, se înțelege că o serie de voturi vin în acest fel pentru UDMR.

Există însă un pericol mai profund pentru Uniune, fiindcă electoratul maghiar nu mai e la fel de interesat de alegeri ca în anii trecuți. Cei mai mulți maghiari privesc mai mult spre Budapesta, decât spre București, se uită la televiziuni ungurești, citesc presa livrată de Viktor Orban și par deconectați de țară.

E posibil ca în fața pericolului, comunitatea maghiară să facă front comun pentru a salva UDMR de la cădere, dar nici cu toată mobilizarea nu e sigur că ar putea strânge 5%. În schimb, PNL și PSD au nevoie de această formațiune pentru jocurile politice la vârf și cumva acest aranjament a funcționat bine pentru toate părțile.

Estimări pentru 2024: USR, epuizare cronică

Stagnarea partidului în ultimii patru ani sugerează că USR are o strategie politică greșită. USR nu a făcut până acum un audit profesional pentru a vedea de ce partidul nu are tracțiune și ce-ar trebui schimbat pentru a-l propulsa.

Lipsa de vizibilitate nu e dată doar de barajul pe care îl au parlamentarii USR la marile televiziuni, ci și de absența ideilor și a liderilor convingători.

Partidul nu are personalitate ideologică și nu e în stare să propună înainte de alegeri un program de țară simplu și scurt, care să conțină în sine schimbări importante, în așa fel încât să-l discute toată lumea. 

Soluția de creștere prin aglutinarea micilor formațiuni care se declară de dreapta, PMP și Aripa Ludovic Orban dizidentă din PNL, ar putea aduce mai multe voturi unei alianțe de acest fel, dar pentru o coaliție funcțională USR are nevoie de liberali. 

Citește și: Cel mai periculos politician al momentului nu e Simion. Nici Șoșoacă

AUR&Șoșoacă: excese vulgare

Extremiștii cresc pe seama lipsei de energie a formațiunilor tradiționale. Incapacitatea democraților de a se reinventa îi avantajează pe radicali, care speculează toate momentele pentru a fi în centrul atenției.

Spre deosebire de USR și chiar de PNL, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are strategii clare de atragere a electoratului.

Lucrează cu tactici de manipulare și pariază pe credulitatea oamenilor: fac promisiuni imposibile de tipul naționalizărilor marilor companii strategice, relaxarea controalelor la agenții economici, măriri de pensii și alocații cu până la 500% și alte excese pe care cei săraci cu duhul ar putea să le creadă. Singurele partide care cresc sunt AUR și SOS-Șoșoacă.

Împreună pot ajunge la 40% (INSCOP, decembrie 2023). Discursurile lor naționalist-vulgare se pliază pe nemulțumirile crescânde ale electoratului, care a văzut deja ce pot celelalte partide când se perindă la putere.

Continuarea în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marea Neagră este amenințată cu ocuparea completă… de către meduze

Marea Neagră este amenințată. Oamenii reacționează diferit la meduze....

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 5 și ce averi au aceștia

La alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 5...

Daniel Rusu, deputat de Alba ales pe listele AUR, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu | Alba24

Magistrații ÎCCJ au dat ”undă verde” în cazul trimiterii...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 4 și ce averi au aceștia

În cursa pentru funcția de primar al Sectorului 4...