Angajat al Curții Constituționale cel puțin din 2008, Benke Karoly este magistrat asistent șef al CCR, omul despre care se spune că supervizează orice decizie care se ia în instituție. Este indispensabil, astfel încât Institutul Național al Magistraturii (INM) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl plătesc ca formator de noi magistrați sau ca membru în comisiile de examen. CCR a stabilit, joi, că funcționarii nu mai sunt obligați să facă publice veniturile soților și ale copiilor în întreținere. Vizionar, Benke Karoly face asta de 15 ani.
Benke are o problemă cu declararea veniturile soției încă din 2011, când a refuzat să-i treacă numele și salariul în declarațiile sale de avere. „Confidențial, conform fișei fiscale” a scris Benke de fiecare dată în rubrica din declarația de avere privind veniturile soției.
Potrivit declarațiilor de avere de pe site-ul ANI, care nu vor mai fi accesibile în urma deciziei CCR, în 2013, soția lui Benke Karoly se angajează ca „HR manager” al companiei UTI SA București. Desigur, salariul este confidențial. Înainte, soția magistratului asistent șef era angajata unei firme din Câmpina.

În declarația de avere din 2015, Benke Karoly a scris că nu cunoaște ce venit a avut soția lui în calitate de asociat și administrator al firmei Talent Reserve SRL. Evident, salariul de la UTI este confidențial, „conform fișei fiscale”.
2017, anul cu noroc
În 2016 familia Benke susține că deține un apartament în București și unul în Sfântu Gheorghe, în conturi bancare are 8.000 de euro și aproximativ 200.000 de lei. La momentul respectiv, familia mai avea un credit la bancă de 137.000 de franci elvețieni, credit contractat în 2007 și scadent în 2022. La momentul respectiv, soția magistratului asistent nu mai lucrează pentru UTI, rămâne asociat și administrator la Talent Reserve SRL.

Anul 2017 a fost unul cu noroc pentru Benke Karoly. Atunci familia cumpără trei terenuri intravilane în județul Brașov, în localitatea Lunca Câlnecului, terenuri în suprafață de 1500, 1.600 și 1700 de metri pătrați, două case de locuit în același loc, case în suprafață de 51 și 44 de metri pătrați și o anexă gospodărească de 57 metri pătrați.
Pe 15 decembrie 2017, Benke Karoly donează un apartament către „Benke C.” și „Benke V.”
În contul bancar mai are 25.000 de lei. În continuare, magistratul asistent refuză să facă public venitul soției.
Judecător în România, profesor în Ungaria
În declarația completată în 2021, Benke Karoly scrie, pentru prima dată, valoarea dividendelor încasate de soția lui, adică 26.000 de lei. În același timp, nevasta se angajează ca product manager la Bestjobs Recrutare SA Târgu Mureș, unde salariul este, din nou „confidențial”.
În ultima declarație depusă în iunie 2024, Benke Karoly menționează depozite bancare la OTP Bank în valoare de 850.000 de lei, un salariu de 302.000 de lei pe an de la CCR, adică 25.000 de lei net/lună, 19.000 de lei încasați de la INM ca formator de viitori magistrați și 9.900 de lei de la CSM pentru „membru în comisie examen de capacitate”.
De la Central European Academy, Benke Karoly a încasat anul trecut drepturi de proprietate intelectuală în valoare de 600.000 de forinți maghiari și 1 milion de forinți, aproximativ 12.500 de lei de la Universitatea Miskolc din Ungaria.
Firma Talent Reserve SRL este deținută și administrată de Oxana Rusu. Societatea care are obiect de activitate „servicii de furnizare și management a forței de muncă” a avut anul trecut o cifră de afaceri de 18.000 de lei și o pierdere de 1.800 de lei.
Citește și: Nicușor Dan critică decizia CCR care secretizează declarațiile de avere și interese
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Trebuie văzut care sunt motivele și mai ales de unde a pornit ideea și trebuie reacționat la această decizie!
Ar fi trist ca „vizionarul ” și „indispensabilul” menționat în articolul dv. sa poată interveni tranșant în deciziile CCR!
Bravo! pt articol!
Ati uitat sa mentionati ca e genial. Ca a ajuns la Curtea Constitutionala prin concurs si realizeaza toate celelalte activitati doar pentru ca e inteligent si foarte bine pregatit. Ca a intrat in 1998 la trei facultati (drept, istorie si studii europene) cand se dadea examen si concurenta era acerba. Dar toate astea nu prea vand ziarul, asa-i?
Se pare ca legea este valabila doar pentru unii.Oricum,asa este facuta legea in Romania ca sa poată fi fentata de cine vrea si știe cum.Poate sa îi facă careva ceva domnului sau îl poate forța careva cu ceva?Nu.Acolo la nivel înalt fiecare face ce vrea si amărâtul din popor trage.Uitati cum prospera ei si știu sa fenteze legea ca sa le meargă bine.Traiasca bugetul ca au de unde sa fure.Oameni ca el sunt mulți.Cam toti care ne conduc trăiesc pe aceleasi principii.Se imbuiba cat pot din banii statului cat si pentru generațiile viitoare si ducase la naiba cu tara asta.
Desfițare car. și schimbare constituției arfi cea m-ai bună solutie !!!!
Peste veniturile bugetare nelimitate observăm că în programul de 8, că mulți alți bugetari se strecoară mai multe joburi. Sigur își face programul de 8 ore pentru care este plătit, sau în acest program mai are și alte activități. Își ia concediu de odihnă și în fals, in loc sa se odihnească are alte activități economice? E plina tara de bugetari care fac altceva in programul de lucru și care declara în fals concediul de odihna.