Administrația Fondului Cultural Național anunță o alocare bugetară dublă față de anul trecut

Data:

În baza recentelor actualizări ale cadrului legal, resursele existente în Fondul Cultural Național au permis Consiliului AFCN să aloce 50 de milioane de lei pentru finanțarea proiectelor și programelor culturale. 

„Ne bucurăm că eforturile comune ale Ministerului Culturii și ale echipei AFCN au găsit susținere și au condus la o serie de completări ale cadrului legal, ceea ce a facut mai eficientă colectarea resurselor care constituie Fondul Cultural Național. Avem astfel posibilitatea să mobilizăm pentru acestă sesiune de finanțare un buget important prin care să susținem mai multe proiecte culturale valoroase (…).În egală măsură, împreună cu colegii din Consiliu am decis creșterea plafonului de finanțare și egalizarea acestuia pentru toate ariilepentru a compensa în parte efectul inflației”, a declarat Aura Corbeanu, președinta Consiliului AFCN.

Astfel, pentru derularea sesiunii de finanțare I/2024 este prevăzut un buget de 44 milioane de lei pentru proiecte culturale, care pot fi încadrate în 12 arii tematice: Arte vizuale, Teatru, Muzică, Dans, Artă digitală și noile medii, Intervenție culturală, Educație prin cultură, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu cultural material, Patrimoniu cultural imaterial, Proiecte cu caracter repetitiv și Rezidențe de creație (arie pentru care se pot depune proiecte doar în sesiunea I).

Citește și: Primăria Craiova desființează definitiv Târgul Municipal

Plafonul de finanțare pentru toate ariile este de 150.000 lei, solicitantul fiind în continuare obligat să contribuie cu minimum 10% co-finanțare în bani la bugetul proiectului. Pentru apelul de programe culturale multianuale sunt disponibili 6 milioane de lei, pentru propuneri de anvergură, cu premize de sustenabilitate, axate pe colaborare națională/internațională, care pot fi derulate până la finalul anului 2025. Programele trebuie să propună activități derulate pe minimum 18 luni iar finanțarea trebuie să se încadreze între 200,000 și 300,000 lei. Având în vedere creșterea bugetului Consiliul AFCN a decis reducerea co-finanțării la 15%.

Conform cadrului existent, un operator cultural poate înscrie maximum 2 (două) oferte culturale pe sesiune, dintre care un singur program multianual, cu condiția să nu aibă în derulare un program multianual.

Continuare în Saptamana.online!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Facebook AFCN)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la...