Parchetul European a stricat petrecerea de ziua lui Sebastian Ghiță, de la Belgrad

Data:

Parchetul European a stricat petrecerea de ziua lui Sebastian Ghiță, de la Belgrad. Ancheta declanșată de anchetatorii europeni privind proiectele de IT, în cadrul căreia s-au făcut 38 de percheziții în București și în Ploiești, Cluj și Ialomița, vizează firme și oameni apropiați ai mogulului fugit, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Alte surse au confirmat faptul că mai multe persoane care urmau să zboare joi și vineri la Belgrad pentru petrecerea fugarului ar fi rămas în țară din cauza anchetelor. Sebastian Ghiță, care împlinește azi 45 de ani, se află în Serbia din decembrie 2016, când a fugit din țară pentru a scăpa de arest.

În cadrul a două anchete în curs de desfășurare privind o presupusă fraudă de 15 milioane de euro, condusă de Parchetul European (EPPO) la București (România), 38 de percheziții domiciliare au fost efectuate la 7 noiembrie 2023, se arată într-un comunicat al instituției.

Sunt vizate șase proiecte IT finanțate de UE

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv în București, Ploiești, Cluj și în județul Ialomița. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigație în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și Statele Unite, prin cooperare internațională. În cauză sunt vizate șase proiecte IT finanțate de UE, pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare.

Citește și: 38 de percheziții ale Parchetului European în București și mai multe județe

Firma suspecta principala e Cymbiot Solutions, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei. Unic acționar și administrator e Vasile Alin Cătălin.

Potrivit unui articol publicat de Profit.ro în 2017, Compania israeliană CymbIoT, furnizor de produse IT care procesează pentru companii date furnizate de diverși senzori, a intrat pe piața din România, pentru supravegherea operațiunilor locale fiind recrutat generalul Marcel Opriș, fostul șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din ultimii 12 ani, trecut în rezervă în vara acestui an.

Compania îl are ca președinte al Consiliului de Administrație pe generalul Giora Eiland, fost președinte al Consiliului Național de Securitate al Israelului și ex-consultant pe teme de securitate al foștilor premieri Ariel Sharon și Ehud Olmert.

Marcel Opriș s-a retras din acționariatul firmei în 2018.

Potrivit surselor G4Media.ro, unul din proiectele vizate este platforma inovativă R.A.R.E. (Resource Allocation and Reservation Enabler).

Citește și: Cele mai răspândite minciuni despre migranții veniți în Europa

Parchetul European a stricat petrecerea. Ce anchetează

Potrivit Parchetului European, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au prezentat documente false sau inexacte, cu servicii supraevaluate sau servicii care nu au fost niciodată prestate, precum și facturi frauduloase pentru achiziționarea de bunuri – obținând astfel în mod necuvenit fonduri de la bugetul UE de cel puțin 15 milioane de euro.

Citește și: Soacra primarului Cherecheș era dispusă să plătească cât spunea judecătoarea pentru achitarea ginerelui

Beneficiarii sunt suspectați că, ulterior, au creat circuite financiare interne și internaționale frauduloase, pentru a canaliza fondurile în interes propriu.

Unele dintre persoanele investigate au fost aduse la biroul EPPO din București pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare. Faptele cercetate ar putea constitui infracțiuni de fraudă și spălare de bani, mai precizează oficialii EPPO.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
9 COMENTARII
  1. Are parchetul european „cojones” sau e doar un fas că multe altele, atunci cand apar înstelați de la servicii „înfrățite” ?

    • Şefa parchetului european este Laura Codruţa Kovesi. Vezi ce a făcut deja în viaţa ei profesională şi vei şti şi ce va fi în continuare.

      • A sancționat multi escrici din guvern și administrație corupți și tâlhari, de aceea sunt multi dintre smecherasi sivtalhariu din guvernele postdecembriste care o contesta, sa va fie rușine tâlharilor, in frunte cu ponta, Ghiță care a durat sute de milioane de euro de la toate guvernele prin lucrări supraevaluate de zeci chiar sute de .ori Dragnea, și acoliții lor hoți și ticăloși

  2. Şefa parchetului european este Laura Codruţa Kovesi. Vezi ce a făcut deja în viaţa ei profesională şi vei şti şi ce va fi în continuare.

  3. Toate sunt minării care se ascund după deget!îl vezi,îl știi dar nu ai voie decit ce vor ei…! despre ce vorbim?despre baligă???

  4. MAE a făcut un contract cu firma lui Ghița în 2018 privind aprovizionarea cu tehnică de calcul a tuturor ambasadelor în vederea intrării României în Schengen. Mare parte din aparatură provine din China. Suntem în 2023 și Romania nu a intrat în Schengen.

  5. O întrebare a unui cetățean contribuabil,fără debite la bugetul local, sau la bugetele care încasează contribuțiile sociale obligatorii 1)sumele de bani astronomice oferite de UE pentru susținerea războiului din Ukraina condusa de Zelenski și oligarhi, are cineva curiozitatea sa afle cum au fost și dunt utilizați?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Sindicatele din penitenciare se alătură protestului declanșat de militarii rezerviști

Sindicatele din penitenciare se alătură protestului declanșat de militarii...

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA, pentru săvârşirea...

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...