Autostrada Unirii: CNAIR a primit 900 de milioane de lei finanțare prin PNRR pentru contractul semnat cu UMB pe lotul 3

Data:

Ministerul Transporturilor a semnat contractul de finanțare din PNRR pentru lotul 3 al Autostrăzii Unirii (A 8), contract de proiectare și execuție atribuit constructorului UMB, potrivit unui comunicat al CNAIR.

Contractul pentru lotul 3 Leghin-Târgu Neamț (Moțca) a fost semnat pe 20 septembrie pentru 1,56 miliarde lei, iar finanțarea europeană pe care o primește Compania de Drumuri prin PNRR este de 899 milioane lei, iar de la buget Ministerul Transporturilor va asigura 1,2 miliarde lei.

De fapt, și finanțarea prin PNRR va fi asigurată până la urmă de la Bugetul de Stat, fondurile din PNRR pentru investițiile rutiere fiind pe componenta împrumuturi și nu pe granturi așa cum sunt banii pentru sectorul feroviar (infrastructură). Din totalul de 17 loturi de Autostradă finanțate prin PNRR CNAIR nu are contracte semnate pe două loturi : Lotul 1 Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (25 km.) și Lotul 3 Autostrada Moldovei.

Comunicatul CNAIR: ,,COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Beneficiar al finanțării și MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCURII, în calitate de coordonator de reforme si/sau investitii pentru Planul national de redresare si rezilienta, au convenit în data de 19.09.2023, încheierea Contractului de Finanțare nr.37 pentru proiectul “Autostrada A8, Targu Mures- Targu Neamt, Sectiunea III: Leghin- Targu Neamt” în vederea acordării finanțarii prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Componenta  4. Transport sustenabil.

Citește și Petiție a locuitorilor din Breaza împotriva atacurilor urșilor

Obiectivul general al proiectului este: necesitatea imbunatatirii si eficientizarii retelei de  transport avand in vedere traficul rutier in continua crestere, imbunatatirea conectivitatii la nivel regional, cresterea mobilitatii populatiei, scaderea numarului de accidente si reducerea timpilor de calatorie. Noua infrastructura va scurta timpul mediu de deplasare pe relația Targu Mureș – Targu Neamț cu circa 40%, iar viteza medie de deplasare va crește cu 47%. Prin implementarea proiectului, se va asigura dezvoltarea reţelei rutiere, prin crearea unei infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T Core, o legătura rapida şi sigură intre Autostrada Transilvania (Braşov – Borş) şi coridorul IX Pan European (Bucureşti-Focşani-Albiţa), titrează Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Interesul pentru alegerile europene, mai mare decât acum 5 ani, arată un sondaj

Interesul pentru alegerile europene, mai mare decât acum 5...

Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu 9 m distanță între ele

Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu...

Instanța supremă convocată de urgență, în prag de noapte, pentru a sesiza CCR pe legea fugarilor

Din grijă pentru infractorii condamnați definitiv, șefa instanței supreme,...

Culmea eficienței în administrație: o centură ocolitoare pe care am așteptat-o 30 de ani a fost gata în 8 luni!

Culmea eficienței în administrație: centura ocolitoare a orașului Beclean a fost deschisă circulației rutiere de Ziua Națională a României, exact pe 1 decembrie 2023. Pe 29 noiembrie o comisie a stabilit că se poate da drumul la circulație, potrivit Săptămâna.online.