BEC permite ruperea alianței PSD-PNL la București, deși termenul a fost deja depășit 

Data:

BEC permite ruperea alianței PSD-PNL la București, printr-o hotărâre adoptată miercuri.

Biroul Electoral Central a emis o decizie care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie, în ciuda faptului că o hotărâre de guvern prevede ca dată-limită 21 aprilie. Hotărârea BEC are relevanță în acest moment pentru PSD și PNL, cele două partide care au decis ruperea alianței electorale la Primăria București și participarea cu candidați separați – Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL).

Ce spune legislația actuală despre termenul pentru ruperea alianței electorale

OUG 21/2024 adoptată de guvernul Ciolacu arată că „acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor”.

Conform HG 199/2024 adoptată de guvernul Ciolacu, acest termen este 21 aprilie.

Citește și: Averea impresionantă a lui Gheorghe Piperea, avocatul trimis de AUR în Parlamentul European

BEC permite ruperea alianței PSD-PNL la București, în ciuda legii

Potrivit legislației în vigoare, PSD și PNL ar fi putut să depună un acord de desființare a protocolului de constituire a alianței electorale pentru București doar până pe 21 aprilie, inclusiv.

Dar liderii celor două partide au luat decizia să desființeze protocolul inițial și să participe la alegeri cu candidați separați abia în ședința-maraton de luni, 22 aprilie, iar conducerile celor două partide au formalizat deciziile marți, 23 aprilie.

Pentru a rezolva această problemă a PSD și PNL, Biroul Electoral Central a adoptat miercuri Hotărârea 54H/2024 prin care dă un termen diferit decât cel din OUG 21/2024 și HG 199/2024: e vorba de 26 aprilie.

Hotărârea 54H/2024: „(…) Acordul de desfiinţare a protocolului de constituire a alianţei electorale (…), se poate depune la biroul electoral de circumscripţie unde a fost înregistrat acesta, cu cel puţin 4 zile înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor, respectiv cel mai târziu la data de 26 aprilie 2024, ora 23.59, inclusiv)”.

Continuarea, în G4 Media

Citește și: Tun imobiliar de proporții. Fiul unui preot a construit 20 de case și a făcut un milion de euro profit pe pământul Bisericii 

Decizia BEC îi încurcă pe candidați

BEC permite ruperea alianței PSD-PNL la București, dar decizia complică, de fapt, situația candidaților celor două partide, Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

„Pe cale de consecință, hotărârile prin care s-au admis candidaturile depuse din partea alianței sunt nule.

Candidaturile trebuie redepuse până pe 30 aprilie, însoțite de liste de semnături”, arată Laura Ștefan, de la Expert Forum, organizație care urmărește procesul electoral.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Cât a costat „propaganda” făcută de partide, din bani publici, în primele luni din 2024

Cât a costat „propaganda” făcută de partide numai în...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...