Ce faci când afli că propriul copil e consumator de droguri. Poveștile a doi foști dependenți de heroină

Data:

Ce faci când afli că propriul copil e consumator de droguri. Poveștile a doi foști dependenți de heroină. Doi foști consumatori de droguri au povestit pentru Europa Liberă chinurile prin care au trecut în perioada când erau dependenți și le transmit adolescenților să nu încerce nici măcar în glumă să consume droguri. Specialiștii indică semnele care ar trebui să-i alerteze pe părinți.

Andrei Ștefan are 37 de ani și a fost cosumator de droguri timp de 13 ani, s-a apucat din teribilism la 13 ani. A început cu marihuana, dar în timp a devenit dependent de heroină. Spune că nu avea neapărat probleme acasă, dar nici bine nu era, iar atunci el și fratele lui mai mare au început să se drogheze. Consumul de droguri a dus la cheltuieli mari, iar el nu avea bani. „În primă fază furam bani din casă, de la ai mei, după care am început să vindem droguri”, își amintește Andrei. A încercat toate tipurile de droguri de la heroină, la alcool, metadonă și marijuana.

Citește și Cadavrul unui nou-născut, abandonat într-un sac pe o plajă din Constanța

Știa tot timpul că nu face bine ce face. Mai ales că s-a apucat de droguri și fratele lui mai mic, care a fost arestat pentru trafic și a fost condamnat la închisoare. „Când m-am oprit, m-am oprit din cauza durerii, au fost mai multe momente de durere în care mi-am pierdut foarte mulți prieteni din cauza consumului de droguri, relațiile distruse acasă, pierderea educației și a sănătății.”

Merge prin școli și le spune copiilor adevărul despre droguri

Din cauza drogurilor, a ratat șansa la educație. Andrei nu a terminat liceul, iar acum, la 37 de ani, se pregătește să dea Bacalaureatul. „Cu probleme fizice nu am rămas, dar am rămas cu o sechelă emoțională în sensul că sunt în clasa a XII-a la liceu. Toate lucrurile trebuie făcute la timp”, a spus Andrei.

De 10 ani nu mai consumă niciun fel de drog, nici țigări și alcool. În schimb, îi ajută pe copii și adolescenți să înțeleagă adevărul despre droguri. Acum lucrează la Centrul Teen Challenge, o asociație care are un program de reabilitare conceput pentru tinerii care au probleme cu consumul de dorguri.

Citește și VIDEO Fentanilul, drogul găsit la membrii rețelei ce-l alimenta pe Vlad Pascu, ucide 200 de americani pe zi

„Lucrez la centrul unde Dumnezeu m-a dus să scap de dependența mea. Iar acum facem și campanii pentru prevenirea consumului de droguri în facultăți, școli, licee. Vrem să le spunem adevărul despre droguri elevilor”, a mai spus Andrei Ștefan. El a observat că acum a crescut consumul de droguri în rândul tinerilor, comparativ cu momentul când s-a apucat el.

„Și media de vârstă a început să scadă pentru cei care consumă. În perioada în care eu m-am apucat erau trei tipuri de droguri și doar pe unul îl găseai cu ușurință. Acum sunt peste 18 tipuri de substanțe pe care tinerii le pot consuma”, arată Andrei Ștefan. Continarea, în Europa Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“ și Pacepa | Aktual24

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...