Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor | Aktual24

Data:

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor. „Cancel culture“, aceasta a presupus instaurarea noului regim comunist în România.

În numărul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scânteia“ începea o bruscă și furibundă campanie împotriva celui mai important poet român în viață, Tudor Arghezi.

Citește și Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Lumea veche trebuia distrusă, la fel și Arghezi

Atacul, de o virulență extraordinară, dădea semnalul unei ofensive mediatice și nu numai care avea multe din semnalmentele unui fenomen cunoscut astăzi sub numele de „cancel culture“.

Genialul scriitor, elogiat în anii precedenți inclusiv de noul regim comunist instaurat cu sprijinul tancurilor rusești, era „anulat“ pur și simplu: dintr-o dată, peste noapte, Arghezi devenea simbolul culturii decadente, al burgheziei, al capitalismului și al dușmanului de clasă care trebuiau nimiciți.

În același timp, cu atacul la Arghezi se dădea semnalul unei operațiuni mult mai vaste, care viza înseși elitele intelectuale grupate în Academia Română – simbolurile vechii Românii așezate pe criterii meritocratice, unde ierahia valorilor era respectată.

Oficial, este vorba de ofensiva împotriva „vechii lumi“ care trebuie distrusă pentru a-i face loc celei noi, în care nu mai există clase exploatate și exploatatori, iar toată lumea este egală.

În numele acestor principii, regimul instaurat de Moscova în România după 1944 distruge din temelii societatea și poporul român, reconstruindu-le ca replici mai mici ale modelului aplicat în Uniunea Sovietică începând cu 1918.

Citește și Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România pe 2023 dezvăluie „corupția guvernamentală gravă”

Cultura anihilării. „Executarea“ culturală a unei legende

Dincolo de ele stau însă des și răfuieli și invidii personale, iar cazul Arghezi – poate cel mai relevant dintre toate – este unul incredibil.

Preludiul tăvălugului: cu doi ani înainte să fie executat cultural, Arghezi primește marele premiu național de poezie și o grămadă de bani. Fără să știe poetul devine arma cu care se răfuiesc facțiunile din partidul comunist.

Poetul are în 1945, la momentul venirii comuniștilor la putere, vârsta de 65 de ani. Este o legendă vie și un monstru sacru al culturii române.

Noua putere îi face asiduu curte și, la 13 august, o comisie condusă de ministrul Artelor, Mihai Ralea, îi acordă lui Arghezi premiul național de poezie, „ca recunoaștere a aportului adus de domnia sa literaturii române“.

Continuarea în Aktual24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: aktual24.ro

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul din Botoșani rămâne sub control judiciar | Monitorul de Botoșani

Cosmin Andrei, primarul din Botoșani, rămâne sub control judiciar....

Cum poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Se mai poate până pe 25 mai

Cum poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. Persoanele...

S-a deschis fabrica de filtre din Balș. Investiție germană de 8 milioane de euro | Reporter 24

S-a deschis fabrica de filtre din Balș, județul Olt....