Dosarul „Tabla” al lui Costel Alexe, episodul 2. Dezvăluire în premieră. Biletul buclucaș găsit de procurori / INTERCEPTĂRI

Data:

În ianuarie 2021, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, dormea acasă, cu soția, pe strada Amurgului, deși divorțaseră din octombrie 2020, ca să scape de ancheta penală. DNA îl filma când intra și ieșea din casă

Interceptările arată că șeful la Arcaland, parcul de peste 1 milion de euro de la Sculeni, era Costel Alexe. Muncitorii îl sunau ca să îi plătească, facturile îi erau trimise pe Whats App iar soția îi cerea aprobarea pentru diverse activități

O convorbire între șefii de la Combinatul Liberty Galați arată că erau stresați de închiderea haldei de zgură: „Iar ne lovim de omu’, de omu’ care știi cum e…”

La percheziția din 11 ianuarie 2021, procurorii au găsit în buzunarul hainei lui Costel Alexe o ciornă pe care acesta scrisese cu stiloul sintagme folosite în cadrul unei audieri: era foarte stresat pentru că făcuse deja o vizită la DNA pe 7 ianuarie

Costel Alexe și soția n-au dat declarații în dosarul DNA de frică să nu facă vreo greșeală

Dosarul „Tabla” al lui Costel Alexe, episodul 2. Dezvăluire în premieră: în ianuarie 2021, procurorii DNA au efectuat percheziții la Costel Alexe, la soția sa, Raluca, și la fratele Mihai, la ferma de la Sculeni.

Ciornă cu formulări standard: „Din ce îmi aduc aminte”, „Nu țin minte să”, „Nu îmi amintesc să”

Lui Alexe, procurorii i-au găsit în haină o ciornă pe care-și notase câteva formulări standard, ca pentru o audiere: „Din ce îmi aduc aminte”, „Nu țin minte să”, „Nu îmi amintesc să”.

Convorbirile telefonice ale lui Alexe, ale soției și ale șefilor combinatului din Galați, cei care au oferit șpaga, au fost interceptate luni în șir.

Actual președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe a fost filat ca în filmele de spionaj: umbra sa l-a urmărit când mergea la culcare, în apartamentul din Amurgului, la Raluca, deși oficial divorțaseră.

Dis de dimineață, ofițerii de filaj l-au preluat tot de la apartament și l-au însoțit în deplasările prin oraș ori chiar până la scara avionului, pentru cursa de București.

În Capitală, a fost la fel de strict monitorizat.

În dosarul de corupție al lui Alexe, aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție, este menționată întâlnirea cu un misterios domn B1 (nume protejat, probabil un demnitar de la Centru), cu „ceas și brățară”, cu care Alexe a luat cina în preziua audierii sale la DNA, de pe 7 ianuarie 2021.

Dosarul „Tabla” al lui Costel Alexe. Sponsorizare pe o fundație-fantomă

Pe baza actelor, a înregistrărilor audio și a mărturiilor, procurorii au demonstrat cum 22 tone de tablă de la combinatul siderurgic Liberty Galați au reprezentat mită pentru Alexe.

Produsele au fost aduse la ferma de la Sculeni prin asociația Help People and Nature (HPN) a cărei președintă este Raluca Alexe, soția demnitarului.

Contractele de sponsorizare, de închiriere, notele contabile au fost, ulterior, măsluite, fiind antedatate.

Costel Alexe ar fi pretins mita, în mod direct, de la Ionel Borș, country managerul Liberty Galați „în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”.

În cele două transporturi dovedite (23 aprilie și 7 iulie 2020) s-au livrat (demonstrat) 22 tone de tablă și țevi, în valoare totală de 20.041 euro.

Declarația lui Alexe: „Nu dețin tablă, nu am legătură cu Arcaland”

Un eveniment necunoscut public până acum. Pe 11 ianuarie 2021, în această speță, procurorii au făcut percheziții. La dosar, este atașată declarația făcută cu acel prilej de Costel Alexe, care, de fapt, e singura în cele 26 de volume.

„Nu am nicio legătură cu entitățile menționate în cadrul dosarului penal și nu dețin documente sau suporturi de stocare ale unor informații legate de entitățile menționate în mandat.

Nu am pretins, nu am primit și nu dețin obiecte metalice, tablă, șipci sau alte produse metalice de la Liberty Galați. Nu cunosc detalii despre cele două contracte de sponsorizare.

Știu că HPN este o asociație a cărei președinte, la un moment dat, era fosta soție, Alexe Raluca”, a fost declarația lui Costel Alexe menționată în procesul verbal încheiat cu ocazia percheziției.

Citește și: Cum tratează Poliția o minoră obligată să se prostitueze: o umple de amenzi tot pe victimă

Stresat de ancheta la „Apele Române”

Procurorul a mai notat:

„În continuare, s-a procedat la efectuarea percheziției corporale a suspectului Alexe Costel, iar asupra sa în buzunarul de la haină au fost identificate următoarele bunuri: telefon marca Samsung Galaxy și o coală A4 cu mențiuni olografe, despre care suspectul Alexe Costel a precizat că îi aparțin și sunt gânduri așternute pe ciornă, în perioada noiembrie-decembrie 2020 și se referă la o posibilă situație în care ar fi martor într-un dosar penal”.

Anchetatorul a fotografiat biletul descoperit în haina lui Alexe pe care erau notate, de mână, următoarele sintagme:
„Din ce îmi aduc aminte”

„Nu țin minte să”

„Nu îmi amintesc să”

„Ele treceau prin filtrul de legalitate și oportunitate a conducătorului instituției”

„Propunerile de la filiale erau recomandări”

„Unele ajungeau la mine și altele la ANAR”

Citește și: Imagini false cu Trump, create și distribuite chiar de susținătorii lui – PRESShub

Petru Avram (prim-plan) a picat în Afacerea „Chelnerița” de la Apele Române, fiind cumătru cu Costel Alexe. Eduard Boz (în centru, fundal) a intrat în afacerile cu consultanță la primării liberale. Toți fac bani în funcții publice.


Din formulări, pare că aceste replici pregătite de Alexe nu ar avea legătură cu mita de la Liberty Galați, mai ales că acronimul ANAR ar putea fi Administrația Națională „Apele Române”, instituție aflată în coordonarea ministerului pe care Alexe l-a condus.

REPORTER DE IAȘI i-a adresat mai multe întrebări lui Costel Alexe, inclusiv despre acest bilet, însă șeful CJ Iași nu a răspuns.

Niciunul din membrii familiei Alexe nu a vrut să dea declarații

La perchezițiile domiciliare, Mihai Alexe, fratele, le-a arătat anchetatorilor produsele primite la ferma din Sculeni de la Liberty și unde au fost folosite.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO Facebook Costel Alexe

Continuarea, în ReporterIS

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...