Fără bone în Hunedoara. Meseria nu este una căutată

Data:

Fără bone în Hunedoara. Meseria nu este una frecventabilă în județ. Aici se poartă „tanti” în loc de bonă. Motivele sunt multiple. Nici creșele nu sprijină prea mult familiile cu copii mici.

Fără bone în Hunedoara. Lege da, interes ba

Deși există de aproape patru ani o lege care încurajează practicarea acestei meserii, recunoscută oficial, prin acordarea unui ajutor financiar familiilor care sunt ajutate de o bonă, în județul Hunedoara nu există nicio solicitare în acest sens. Meseria în sine nu este căutată.

„În acest moment în lista locurilor de muncă vacante, nu avem solicitări din partea angajatorilor pentru meseria de bonă. De asemenea în ultimii trei ani, din analiza locurilor de muncă declarate de către angajatori nu au fost solicitări pentru această meserie”, a precizat pentru Gazeta de dimineață Georgeta Tomuța, director AJOFM Hunedoara.

Situațiile diferă de la o zonă la alta

În orașele mari din România, lucrurile stau altfel.

„Probabil din cauza condițiilor și a contextului. Adică, condițiile sunt destul de la vedere, trebuie să existe un contract încheiat cu o persoană juridică sau să existe un PFA pentru profesia de bonă. Trebuie depusă o documentație care nu este foarte stufoasă, dar probabil situația socio-economică a populației nu le permite să mai facă un contract de muncă în plus și pentru o sumă care nu este foarte mare. O condiție obligatorie este să nu fi refuzat un loc la grădiniță sau la creșă”, susține Gabriela Heljiu, director executiv la Direcția de Asistență Socială Petrila.

Bugetele locale trebuie să cuprindă sumele de bani pentru această activitate, la solicitarea Direcțiilor pentru Asistență Socială. Până acum nu a fost cazul.

”Sumele date de la buget nu sunt foarte mari. Venitul pe membru de familie trebuie să fie până la 3.500 de lei. Până la 3.500 de lei primesc 200 de lei pe lună. Nu e foarte mult. Nu ar fi un efort extraordinar de mare. Cu siguranță s-ar găsi dacă va fi nevoie sau dacă vor fi solicitări”, mai spune Gabriela Heljiu.

În județul Hunedoara, copiii sunt îngrijiți de rude sau de tanti

”Avem o tanti la copii când suntem la serviciu. Ce să facem altfel cu ei? Chiar dacă sunt de vârstă școlară nu pot sta singuri acasă”, spune un părinte.

În municipiul Hunedoara a existat o singură persoană care s-a interesat de beneficiile acestei legi. Doar că bona pe care dorea să o angajeze nu avea atestat profesional.

Iulian Dumitrescu plătea 6.000 de euro chirie dintr-un salariu de 3.000 de euro. Averea oficială a președintelui CJ Prahova – PRESShub

Nici creșe nu sunt suficiente. Există zone în județ în care astfel de forme de învățământ nu există. Din perioada comunistă, municipiul Lupeni de exemplu, nu mai are vreo creșă. Acum există una în proiect.

Articolul integral, în Gazeta de Dimineață

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Gazeta de Dimineață
Gazeta de Dimineațăhttp://gddhd.ro
Platforma online gddhd.ro acoperă, echilibrat, zona mass-media din județul Hunedoara. Informațiile principale sunt din județul Huendoara, dar nu sunt excluse județele Alba, Gorj, Timiș care își regasesc deseori loc pe platforma. Platforma reprezintă un vehiciul informațional pentru toți cei care vor să-și facă o idee despre potențialul acestui județ al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Victor Micula scapă de închisoare | Bihoreanul

Victor Micula scapă de închisoare, într-un dosar în care...

„Viza de flotant” pentru alegeri. Investigația unui ONG din Câmpina | Oglinda de Azi

„Viza de flotant” pentru alegeri. Investigația unui ONG din Câmpina...

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști | Aktual24

Un grup de interlopi din Prahova amenință doi polițiști....