Festivalul Classix 2024. Iubitorii de cultură, așteptați la Iași la o călătorie în lumea muzicii clasice

Data:

Festivalul Classix 2024. Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 – 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online.

Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu. Tematica din acest an îi va invita pe iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală și introspectivă, încurajându-i să exploreze natura multidimensională a dorinței în lumea muzicii clasice, de la cea subtilă, până la cea pasională.

Classix 2024 va debuta cu o incursiune axată pe introspecție și descoperirea de sine, reflectată în evoluția muzicală a lui Enescu și Mahler. Festivalul va continua prin celebrarea diversității dorințelor umane, ilustrate prin simbolistica tribală a lui Stravinsky și va oglindi intensitatea emoțională a compozițiilor lui Rahmaninov. Alături de sfera concertistică, accentul va fi pus și pe interacțiunea dintre artiști, promovând juxtapunerea între arta vizuală și improvizația muzicală.

Parte din aventura clasică contemporană este concentrarea pe inovație, în concordanță cu dorințele publicului și ADN-ul festivalului.

Cea de-a cincea ediție va aduce în premieră europeană o suită interdisciplinară ce îmbină muzica orientală cu poezia persană, pe fundalul tradițiilor muzicale europene și influențele de jazz. Întregul parcurs muzical va oferi o explorare a segmentului clasic contemporan, iar încheierea va fi marcată de o incursiune în „world music”, subliniind excelența și universalitatea patrimoniului muzical.

Citește și: Cât au cheltuit partidele politice în 2023. AUR a cumpărat mașini de peste 2 milioane de euro

Primele două concerte au fost deja anunțate, iar reacțiile pozitive ale publicului n-au întârziat să apară. Pe 20 februarie 2024, The Classic Theory va avea loc la Palatul Culturii din Iași, iar concertul va include lucrări de Caroline Shaw, Fanny Mendelssohn și Ludwig van Beethoven, interpretate de Chaos String Quartet din Austria.

Pe 21 februarie 2023 călătoria va continua cu Bohemian Jazz, un concert care va împleti eleganța muzicii cehe cu virtuozitatea jazz-ului. Evenimentul găzduit de Casa de Cultură a Studenților Iași va prezenta lucrări de Martin Brunner, Josef Suk, Astor Piazzolla și Paul Schoenfield, interpretate de Trio Bohemo din Cehia.

„Deși ne apropiem cu pași repezi de sărbători, freamătul și bucuria de a pregăti următoarea ediție de Classix ne încântă total. Mai ales când vedem cât de iubit și de așteptat de public este acest festival.

Deși abia am început să anunțăm o parte din programul ediției următoare, avem deja 2 categorii de sold out la abonamente iar biletele individuale se dau și ele uimitor de repede.

Ne măgulește mereu încrederea pe care o primim de la cei din jur, iar asta ne determină să oferim, an de an, un produs cultural din ce în ce mai bun. Ceea ce dorim să facem și în 2024” a declarat Patricia Brohanschi, directorul și co-fondatorul festivalului. 

Programul complet al concertelor și a evenimentelor conexe va fi publicat în curând pe classixfestival.ro.

Citește și: VIDEO | Ucrainenii au schimbat versurile unor colinde celebre pentru a-și transmite mesajul: ”Războiul nu s-a terminat. Rămâneți alături de noi”

Unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România

Classix Festival 2023 a avut în cele 7 zile de festival 4500 de participanți la concerte, peste 1000 de participanți la activitățile educative și culturale, peste 70.000 de vizualizări ale transmisiunilor live, 130 de artiști și invitați internaționali din 18 țări, 60 de voluntari, peste 50 de lucrători și profesioniști în industriile creative.

Programul festivalului a inclus 8 concerte, 2 flashmob-uri în Iași și Chișinău, 1 maraton de scurtmetraje, un tur ghidat, 2 expoziții, 5 dezbateri, un vernisaj, un workshop creativ și 68 de sesiuni de masterclass.

Classix Festival 2023 a adus publicului său prime audiții absolute, lucrări special comandate pentru festival, premiere naționale, precum și compozitori contemporani invitați să participe la această ediție. Aventura clasică contemporană s-a remarcat atât prin efervescența programului clasic și contemporan, prin experiența vizuală a concertelor, calibrul artiștilor invitați, cât și prin deschiderea spre noi categorii de public.

Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat peste 14000 spectatori în săli și 200.000 în mediul online, 200 de artiști internaționali din 18 țări, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecții de film, 121 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.

Biletele și abonamentele sunt puse în vânzare online, iar mai multe detalii referitoare la programul concertelor pot fi obținute pe classixfestival.ro.

Organizatorii festivalului: Asociația Industrii Creative, Showberry.

Citește și: Cod galben și portocaliu de inundații în bazine hidrografice din mai multe județe

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Classix Festival / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă

LA NOTTE. O lună Mai cu muzică barocă. Ansamblul...

Bookfest 2024. Capitala cărților bune

Bookfest 2024 este capitala cărților bune din 29 mai....