Freedom House România a inaugurat Data Journalism Hub – o rețea pentru jurnalism de date, dedicat transparenței

Data:

Freedom House România a inaugurat Data Journalism Hub, o rețea pentru transparenţă, unde jurnalişti, programatori, membri ai organizațiilor civice și ai mediului universitar sunt invitaţi să coopereze.

Grupul este coordonat de Crina Boroș, jurnalistă britanico-română, cu un CV internațional, publicată de Reuters, BBC, Euobserver sau Investigate Europe.

„Când Freedom House România a acceptat provocarea mea de a construi o comunitate de jurnalism de date, a devenit cel mai rapid proiect pe care organizația l-a pus la cale”, povesteşte Crina despre cum a apărut Data Journalism Hub.

„Există o nevoie de transparență structurală și sistemică, profund nesatisfacută în rândurile jurnaliștilor, și asta s-a văzut intens la atelierul de jurnalism de date organizat de Freedom House România in ianuarie.”

Citește și: Crina Boroș: Investigația bazată pe date ajută jurnalistul să fie un câine de pază mai vigilent

Ce este data-driven journalism/jurnalismul de date

Jurnalismul de date reprezintă o metodă de investigație care folosește date organizate, de obicei, în forme digitale.

Prin colectarea și analizarea informațiilor, jurnalistul poate arăta că un lucru sau fenomen, care pare doar ca o întâmplare, ascunde, de fapt, un fenomen care se întinde pe mai mulți ani. Sau că un caz aparent izolat reprezintă, în realitate, o tendință generalizată în societate. Sau invers.

„Puterea jurnalismului de date nu stă într-un grafic, nu stă într-un scop asemenea sociologului sau statisticianului, ci înseamnă capacitatea de a înțelege dacă o problemă din societate este sistemică sau anecdotică.

Dacă se constată, din analiza datelor, că este o boală de sistem, pot fi trași  la răspundere cei care conduc, cei care fac sau nu fac ceva necesar”, a explicat coordonatoarea rețelei.

Ce face Data Journalism Hub, inițiat de Freedom House

Data Journalism Hub și-a început activitatea în ianuarie, printr-un atelier de jurnalism și date & storytelling, în cadrul căruia Robert Gebeloff – reporter al New York Times specializat în analiza datelor și profesor al Universității Columbia, Ruxandra Hurezean – unul dintre cei mai buni jurnaliști de reportaj din România, și Crina Boroș s-au întâlnit cu 22 de jurnaliști pentru a-i iniția în jurnalism de date pentru investigații și reportaje.  

Detalii despre atelier aici

Tabăra de jurnalism de date și storytelling. Cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș

A început tabăra de formare în jurnalism de date. 22 de jurnaliști și studenți s-au întâlnit cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș

Tabăra de jurnalism de date și storytelling, ziua a doua. Despre speranța de viață și de ce bărbații trăiesc mai puțin

Tabăra de jurnalism de date în ziua 3: un invitat special a arătat cât de multă informație publică există chiar și în România


Data Journalism Hub continuă printr-un program de mentorat pentru jurnaliști și publicare de articole în domenii diverse, precum mediu, econonomie, sănătate, justiție.

Proiectul este deschis tututor jurnaliștilor din România care vor să se specializeze în acest domeniu.

Dacă ești interesat să deprinzi abilități de jurnalist de date, să te asociezi pentru un proiect DDJ care privește România, să ne propui o idee de poveste pentru un proiect în domeniu, să organizezi un hackathon cu noi, sau să contribui la comunitatea noastră într-un mod constructiv, nu ezita să ne contactezi la office@freedomhouse.ro sau crina.boros@freedomhouse.ro.

În cadrul proiectului, Freedom House România organizează și un hackathon.

Înscrie-te aici: Hackathon-ul bunei guvernări: Ce au făcut primăriile cu banii noștri

Cine este Crina Boroș, coordonatoarea Data Journalism Hub

* Jurnalist de investigație care combină analiza de date, documentarea pe teren și tehnici de urmărire a banilor

Crina Boroș: Investigația bazată pe date ajută jurnalistul
Crina Boroș

* A organizat training-ul de jurnalism de date la conferința European Investigative Journalism and Data Harvest timp de patru ani, şi a inițiat pregatire in predarea jurnalismului de date pentru trainerii din Europa

  • Publicată de Reuters, BBC, openDemocracy, Greenpeace Unearthed, EUobserver, Investigate Europe

* Co-autoare a două manuale internaționale de  jurnalism de investigație și jurnalism de date, și a unui curriculum de Masterat în investigații în țările din zona balcanică de vest şi Turcia

* Câștigătoare a premiului Data Journalism Awards (Sigma); finalist al Paul Foot Award; Al Neuharth Innovation in Investigative Journalism Award; premiul Hans-Matthöfer-Preis pentru inovație în jurnalism

* Mentor al bursierilor Journalism Fund (Mai multe la crinaboros.tumblr.com)

***

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare aparțin autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A., față de care se pastrează independența editorială absolută.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Ce așteptări aveți de la PRESShub? Apăsați aici pentru a răspunde la întrebările din sondajul nostru.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related