„Libertate – Filmul” al lui Tudor Giurgiu, premiul FIPRESCI la FilmFestival Cottbus

Data:

„Libertate – Filmul”, al lui Tudor Giurgiu, premiul FIPRESCI la FilmFestival Cottbus, după cum a anunțat regizorul.

Filmul vorbește despre un moment controversat din timpul Revoluției din 1989, când, la Sibiu, Armata, Miliția, Securitatea și civilii care au pus mâna pe arme au tras unii în alții convinși fiind că trag în teroriști.

După București, la Sibiu au murit cei mai mulți oameni, 99, o baltă de sânge inutilă, care nu a fost complet elucidată nici până azi. Alte sute de persoane au fost ținute prizoniere într-un bazin, timp de o lună, mult după căderea regimului Ceaușescu.

Citește și Doi elevi care au insultat o profesoară trebuie să-i plătească daune de 30.000 de lei

Filmul, în 3.000 de cinematografe

Filmul „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, selectat în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo 2023, a câștigat și Premiul CICAE – „Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai” (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă).

„Primul premiu internațional pentru @libertate.filmul acordat de CICAE – Arthouse Cinema Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă. Filmul a primit sprijinul CICAE în ceea ce privește distribuirea, promovarea și sensibilizarea publicului, într-o rețea de 3.000 de cinematografe”.

Realizat după un scenariu semnat de Tudor Giurgiu și Cecilia Ștefănescu (care au mai colaborat la lungmetrajul de debut al regizorului, „Legături bolnăvicioase”), filmul “Libertate” este inspirat din fapte reale care s-au petrecut la Sibiu, în decembrie 1989.

Tudor Giurgiu a povestit că ideea de a trata un episod dintre numeroasele evenimente petrecute atunci a fost a producătoarei filmului, Oana Giurgiu, care și-a dat seama că acel moment reprezintă „un subiect și un unghi bun pentru a vorbi despre revoluție”.

Scenariul extrage dintre numeroasele întâmplări care au însoțit Revoluția din decembrie un episod deosebit de tensionat, cu consecințe tragice, despre care s-a vorbit mult la vremea respectivă. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent, care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili.

Citește și Aktual24 | Români filmați la furat în California: „Au curățat totul și au plecat”

Povestea unui film inspirat din realitate

Încercând să scape de asediu, un căpitan de miliție e capturat și acuzat că e terorist.În rolurile principale joacă Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras și Iulian Postelnicu. Povestea înfățișată în film pornește de la fapte reale, dar le adaugă numeroase straturi ficționale.

„Libertate” nuanțează atmosfera încordată a acelor zile care au schimbat definitiv viața românilor, realizatorii fiind preocupați inclusiv de redarea acelui context psihologic, social și istoric unic din zilele Revoluției, când acțiunile oamenilor erau dictate de resentimente, confuzie și frică.

„Este cel mai greu proiect la care am lucrat și filmul care îmi e cel mai drag din toate cele pe care le-am făcut. Sper să veniți la proiecție și să vă bucurați alături de noi, cei foarte mulți din echipa filmului. De-abia aștept să povestim despre ce s-a întâmplat în 1989 la Sibiu și nu numai”, a spus regizorul Tudor Giurgiu.

Sursa foto – Tudor Giurgiu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

A fost lansată România Atractivă, cea mai complexă platformă de promovare a turismului cultural

A fost lansată România Atractivă, cea mai complexă platformă...

Conferinţele Dilema la Oradea. Tema ediției din acest an: „Virtuţile bunei guvernări”

Conferinţele Dilema la Oradea. A treia ediție a evenimentului...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național...