Manifestul Partidului Popular, care cere intrarea totală a României în Schengen, votat și de austrieci

Data:

Manifestul Partidului Popular, care cere intrarea totală a României și Bulgariei în Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, a fost votat în unanimitate la București, inclusiv de delegația austriacă.

Decizia este surprinzătoare, pentru că până miercuri membri austrieci ai PPE au criticat documentul și declaraseră că nu îl vor vota.

„Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la București. Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate.

Acest vot arată ca blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen”, a declarat europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan.


UPDATE: Nehammer a anunțat că Austria se opune în continuare aderării României la Schengen

Austria se opune ferm aderării României la Schengen, a anunțat cancelarul Karl Nehammer, după întâlnirea de joi, de la București, cu Klaus Iohannis.

Nehammer se află în România pentru Congresul Partidului Popular European și a transmis, inclusiv printr-o postare pe X/Twitter că nu este momentul ca Schengen să se extindă.

„Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a transmis cancelarul Austriei

Citește și: Austria se opune aderării României la Schengen și după discuția cu Iohannis


Ce este manifestul PPE

Manifestul electoral al PPE, intitulat „Europa noastră, o casă sigură și bună pentru poporul nostru”, prezintă viziunea Partidului Popular European pentru următorul ciclu instituțional (2024-2029) și punctele de vedere ale centrului-dreapta european cu privire la chestiuni precum securitatea și apărarea, competitivitatea și migrația, concentrându-se întotdeauna pe prosperitatea cetățenilor Europei.

Manifestul electoral al PPE cuprinde următorul paragraf: „Avem nevoie de admiterea deplină la spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil”.

Citește și: Decizia arbitrară de desființare a unui complet, suspendată în instanță. Premieră în justiție

Delegația austriacă anunțase inițial că nu va vota manifestul. Ce s-a întâmplat de fapt

Delegaţii ÖVP nu vor fi de acord cu manifestul PPE, anunțase anterior votului secretarul general Christian Stocker, citat de publicaţia Kurier.

Motivul ar fi mai multe „linii roşii” pe care partidul austriac, ce face parte la nivel european din PPE, le consideră de netrecut. 

ÖVP a insistat și că respinge includerea deplină în spaţiul Schengen, cerută de România şi Bulgaria, menționată explicit în manifest.

„Sistemul Schengen este stricat. Trebuie să reparăm sistemul şi nu să îl îndulcim”, a declarat Stocker, citat de presa austrică.

La București, manifestul PPE, care conține și cererea aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, a fost votat de doi dintre membrii delegației austrice la congresul partidului european. Restul delegaților nu au fost prezenți în sală.

Totuși, pe baza voturilor exprimate – așadar doar a celor care au fost în sală – a reieșit că manifestul a fost votat în unanimitate.

Citește și: Fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, pus de Kremlin pe lista „teroriştilor şi extremiştilor” din Rusia

Partidul Partidul European, cea mai mare forţă politică din Parlamentul European, vrea un transfer de solicitanţi de azil către ţările care i-au primit prima dată.

„Pledăm pentru o schimbare fundamentală a legislaţiei europene în materie de azil. Ne-am angajat să respectăm dreptul fundamental la azil, dar UE, împreună cu statele sale membre, trebuie să aibă dreptul de a decide cui şi unde este acordat.

Vom încheia acorduri cu ţări terţe pentru a ne asigura că solicitanţilor de azil li se poate acorda protecţie într-un mod civilizat şi sigur. Vrem să punem în aplicare conceptul de ţări terţe sigure”, se arată în manifestul PPE, care urmează să fie adoptat la finalul după-amiezii.

„Orice solicitant de azil din UE ar putea fi transferat” într-una dintre aceste ţări „şi ar putea efectua procedurile de azil acolo”, se arată în document.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...