Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei: 38 de ani de la arestarea inginerului Gheorghe Ursu

Data:

Pe 21 septembrie 1985, disidentul român Gheorghe Ursu era arestat. În timpul anchetelor care au urmat inginerul a fost bătut cu bestialitate.

„Pe 21 septembrie eram anunțat de către locotenentul Florescu că tata fusese arestat și era în Calea Rahovei 37-39. Nu ne-au dat motivul arestării, n-am văzut nici un act acuzator. Avocatul angajat nu a putut să îl vadă decât o dată și numai în prezența anchetatorilor…
Nu ne-au lăsat să îl vedem niciodată, ne-au replicat în batjocură când am încercat să-i transmitem un pachet cu obiecte elementare: ”lasă că se încălzește muncind!”… În altă zi am așteptat cinci ore, împreună cu mama, Sorana Ursu, pentru o audiență cu șeful arestului, numai ca să mi se spună la sfârșit că nu e disponibil….Pe 30 octombrie 1985 am fost chemat din nou de Pârvulescu, în Calea Rahovei 39, pentru a mi se înapoia materialele scrise ale tatălui meu… Pe birou am zărit o declarație a tătălui meu, semnată pe 27 octombrie. Acesta a fost singurul semn palpabil pe care l-am avut despre existența tatălui meu în timpul detenției”, spunea Andrei Ursu în ”BABU”. Dosarul Gheorghe Ursu, Arhiva Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, dosar nr. 192.

Citește și: Motivare ÎCCJ: Gheorghe Ursu nu a fost disident, Securitatea nu era în conflict cu populația în 1985

„Securiştii nu vroiau să moară în arestul lor”

La 17 noiembrie 1985 Gheorghe Ursu a fost dus la spitalul penitenciar Jilava. În urma consultaţiei de specialitate, i s-a pus diagnosticul de peritonită generalizată. A fost operat şi transportat la reanimare, unde a murit în scurt timp.

Citește și: Achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu, o palmă dată memoriei victimelor regimului comunist, afirmă IICCMER

„Și din coroborarea leziunilor pe care le văzusem şi eu, cu spargerea intestinului, că aşa s-a produs moartea… prin loviturile acestea violente, repetate, au dus la spargerea intestinului subţire, care a fost prins între corpul dur şi şira spinării. Şi a fost lăsat acolo în închisoare, după tortură, timp de 3 zile, aşa cum mi s-a spus, ca să nu se mai poate face nimic. A fost dus la spital de formă, fiindcă securiştii nu vroiau să moară în arestul lor. Însă, nu mai era nicio şansă când a ajuns la spital, era mai mult mort decât viu.”(Andrei URSU, fiul lui Gheorghe Ursu, într-o conferinţă susţinută Şcoala de Vară de la Sighet în iulie 2001, AIOCIMS, caseta nr. 1380)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Andrei Ursu / Facebook

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...