Poveștile voluntarilor ieșeni care au ajutat refugiați: „Acele figuri nu le mai uiţi niciodată”

Data:

„Am şters senzaţia de neputinţă”, spune, la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, Smaranda Hristodorescu, o tânără din Iaşi care a ajutat câteva mii de ucraineni să îşi găsească refugiu din calea războiului.

A avut alături un mic grup de voluntari, necunoscuţi la început, dar care i-au devenit repede parteneri de încredere în momente în care simţeau că de deciziile lor depinde viaţa unor oameni. La un an de la începerea războiului, am stat de vorbă cu câţiva dintre cei care s-au aflat cel mai aproape de front, în primele zile de război.

Războiul a început de Dragobete, anul trecut, la graniţa cu România. Teodor, un IT-ist ieşean, urma să îşi întâlnească viitorii socri a doua zi, la Cernăuţi, şi să le ceară mâna fiicei lor, Anastasia. Bombardamentele iniţiate de Federaţia Rusă asupra teritoriului Ucrainean i-au grăbit planurile şi, în prima zi de război, când mii de ucraineni se grăbeau să fugă din calea bombelor, Teodor parcurgea drumul în sens invers, să-şi pecetluiască iubirea, dincolo de graniţe, dincoace de război.

Anastasia e studentă în Iaşi, Teodor e IT-ist. S-au îndrăgostit pe loc şi trei luni mai târziu Teodor o cerea de soţie. Mai rămânea să îşi cunoască viitorii socri şi să obţină şi acceptul lor.

Citește și: Mihai Vacariu: M-am întors din Australia pentru că viața în România este mai interesantă și mai dinamică

„Dragostea noastră e mai puternică decât spaima”, ziceau cei doi, în urmă cu un an, în timp ce conduceau spre Vama Siret, iar la radio se difuzau continuu ştiri despre bombardamentele din Ucraina.

Era prima zi de război. De cealaltă parte a graniţei îi aşteptau părinţii Anastasiei, cu documentele fetei, necesare pentru oficierea căsătoriei la Starea Civilă. După ce au traversat graniţa, logodnicii au mers pe jos trei kilometri, de-a lungul maşinilor care aşteptau să intre în România.

La capătul cozii îi aşteptau părinţii Anastasiei. Au făcut primele poze împreună, au schimbat câteva cuvinte şi s-au întors. Copiii, spre o ţară protejată de NATO. Părinţii, în Cernăuţi, într-o ţară aflată în război.

Continuarea în Ziarul de Iasi.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Istoricul Dennis Deletant, Doctor Honoris Causa al Universității ”Ovidius” din Constanța | Info Sud-Est

Istoricul Dennis Deletant, născut în Marea Britanie, dar și...

Primarul din Botoșani rămâne sub control judiciar | Monitorul de Botoșani

Cosmin Andrei, primarul din Botoșani, rămâne sub control judiciar....

S-a deschis fabrica de filtre din Balș. Investiție germană de 8 milioane de euro | Reporter 24

S-a deschis fabrica de filtre din Balș, județul Olt....