Ramona Lile candidează ilegal la Senatul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad

Data:

Ramona Lile candidează ilegal din nou, de data aceasta la Senatul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Aceasta a fost infirmată deja de Ministerul Educației pentru funcția de rector, deoarece are interdicție de a candida la orice poziție universitară până în 2026.

UPDATE 20:55: Ramona Lile nu a mai fost votată

Surpriză la votul pentru Consiliul și Senatul Facultății de Științe Economice de la universitatea din Arad: din 30 de voturi valide, plagiatoarea Ramona Lile a primit doar 7.


Ramona Lile mai candidează pentru Consiliul Facultății de Științe Economice, precum și pentru Senatul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Ramona Lile candidează ilegal. Sancționată de Consiliul Național de Etică

Lile Ramona a fost sancționată de Consiliul Național de Etică (CNECSDTI) prin Hotărârea 4/28.01.2021 cu degradarea din gradul de profesor și cu suspendarea timp de 5 ani „a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

Sancțiunea i-a fost aplicată prin Ordinul de ministru 3643/6.04.2021, iar procesul pentru anularea lui a fost pierdut în prima instanță.

Interdicția este activă până în anul 2026. În ciuda acestei sacțiuni, Ramona Lile a organizat în 11 decembrie 2023 alegeri pentru funcția de rector, a candidat pentru al patrulea mandat și a fost votată.

Ministerul Educației nu a validat scrutinul fiindcă Lile nu avea voie să candideze și a dat termen până la finele lunii martie 2024 să fie refăcute alegerile pentru rector, unde Lile nu poate candida.

Citește și: Rectorul ales a patra oară, deși nu avea voie să candideze, infirmat de ministrul Educației

Ce prevederi încalcă Ramona Lile

Interdicția se referă la orice funcție superioară, funcție de conducere, de îndrumare și control, așa cum sună sancțiunea. Ramona Lile încalcă din nou atât prevederile CNECSDTI, ordinul de ministru, cât și prevederile ce reies din Legea Învățământului Superior candidând pentru funcții de conducere, deși nu are voie.

În Carta UAV Senatul este definit la art.55 ca fiind „cel mai înalt for de decizie și deliberare la nivelul universității”. Membrii săi se aleg prin „vot universal, direct și secret”.

Conform art. 51 modificat al Cartei din structurile de conducere ale UAV fac parte a) la nivelul universităţii: Senatul universitar şi Consiliul de Administraţie; b) la nivelul facultăţilor: Consiliul facultăţii; c) la nivelul departamentului: Consiliul departamentului etc.

Liviu Bocîi, contracandidatul la funcția de rector

La oricare din aceste structuri ar candida, Ramona Lile încalcă din nou toate regulile, legea precum și prevederile Cartei.

Citește și: CNSC dă de pământ cu Primăria Iași pentru licitația la Colegiul Pedagogic

Art.21 din Anexa Cartei solicită o declarație pe proprie răspundere prin care candidații la funcții de conducere își asumă că nu se află în niciuna din situațiile de incompatibiltate prevăzute în Codul de Etică. Cum ar fi existența unor abateri grave de conduită academică și a unor sancțiuni.

Disperarea suspectă cu care Ramona Lile se agață de orice funcție (pe surse aflăm că se vrea președinte de Senat) încălcând repetat ordine de ministru și legi, atrage instituția în bătaia articolului 174 din Legea 199/2023 a Învățământului Superior, așa cum a precizat Consiliul Național de Etică în răspunsul 3022/13.12.2023 dat profesorului Liviu Bocîi, contracandidatul la funcția de rector a Ramonei Lile.

Articolul integral, în Revista 22


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...