România a pierdut procesul pe certificatele verzi. Datorează 42 milioane de euro plus dobânzi

Data:

România a pierdut procesul pe certificatele verzi, la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID). Procesul a fost intentat de industria regenerabilelor, iar Guvernul român trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi, a confirmat Ministerul Finanțelor în urma unei solicitări Economedia.

În anul 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a instituit prin ordonanță de urgență una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa, respectiv 6 certificate verzi (CV) – pentru fiecare MWh de energie electrică generată de un producător – pe o perioadă de 15 ani și asigurarea unei piețe pentru vânzarea certificatelor verzi, în limitele unor praguri minime și maxime.

Citește și Procurorul care i-a oprit pe polițiști să intre în casa criminalului Dincă, un an cu salariul micșorat

Schema certificatelor verzi, introdusă de premierul Victor Ponta

Schema a fost însă un subiect major de dispută între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, care nu a vrut să promulge legislația.

Astfel, ulterior, începând cu jumătatea anului 2013, România a modificat schema de ajutor prin mai multe acte normative, astfel că aceasta nu mai era la fel de atractivă.

România a pierdut procesul pe certificatele verzi

În data de 23.05.2018, 10 societăți au notificat secretariatul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții (ICSID) că inițiază o procedură arbitrală internațională investiționalî împotriva României.

Reclamanții au fost dezvoltatorii LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 BV (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) și Giust Ltd (Cipru). Companiile spuneau că, pe baza cadrului normativ avantajos stabilit anterior de Guvernul Ponta au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice. Ulterior, datorită modificării legislației, ei spun că investițiile le-au fost afectate.

Mai multe citiți în Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone...