Șmecheria prin care comisia de la UBB Cluj i-a protejat pe Bode și lucrarea lui de doctorat

Data:

Cele 3% fragmente plagiate găsite de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj în teza lui Lucian Bode nu înseamnă că doar atât ar fi copiat ministrul de Interne. De fapt, respectiva comisie a analizat 4 fragmente pentru care a primit sesizări și câteva bucățele „care rezultă din Rapoartele antiplagiat iThenticate din 2018 și Turnitin din 2022”

Șeful comisiei de la Babeș-Bolyai, care se laudă a fi cea mai bine plasată universitate în clasamentele internaționale (asta însemnând, de fapt, locurile 800-1000), a declarat pentru Europa FM că aceasta nu a analizat toată lucrarea pentru că „ar fi o muncă titanică să analizezi fiecare teză așa, nu există capacitate pentru așa ceva”.

„Doar ce s-a reclamat, nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că, vă dați seama, n-ai cum să găsești surse pe care softul antiplagiat nu le identifică”, s-a scuzat profesorul clujean Dacian Dragoș.

Deci oamenii puși să controleze se scuză că le-a fost prea lene să controleze. Nu au avut chef să-și facă temeinic treaba.

Citește și: 3% fragmente copiate în teza lui Bode. Comisia Universității Babeș-Bolyai admite că nu a verificat toată lucrarea

Mai mult, comisia recunoaște că nu a făcut o analiză de calitate a celebrei, de acum, lucrări „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, scrisă de actualul ministru de Interne sub coordonarea actualului rector al Academiei SRI.

Desigur, ar fi putut să o facă, că doar oamenii sunt specialiști și demnitarul și-a dat doctoratul la ei în unitate. De fapt, cred eu, comisia a evitat tocmai punctul cu adevărat compromițător pentru ministrul de Interne, respectiv faptul că munca sa este nulă din punct de vedere științific.

Vi se pare că Lucian Bode ar fi vreun expert în energie, v-a lăsat vreo secundă impresia că înțelege mizele actuale în ceea ce privește piața mondială de energie și cum s-ar putea plasa România cât mai bine în acest context complicat?

Din contră, omul pare genul care nu știe să schimbe singur un bec.

Totuși, comisia de etică de la cea mai bine plasată universitate românească recunoaște în raportul său despre teza lui Lucian Bode, cam cu jumătate de gură, cam cu teamă, că a găsit „erori de citare”, „unele fragmente plagiate” și „constată așadar existența unor abateri de la etica cercetării”.

Profesorii clujeni susțin că, dacă lanțul ar fi fost mai lung, ar fi mușcat în carne vie (a se citi un avertisment scris și o corectare a lucrării), dar, ce să vezi, nu se poate, căci „persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare”.

Raportul Comisiei de Etică a UBB Cluj-Napoca poate fi citit integral aici.

Și-i îndeamnă pe alții să aibă mai mult curaj, trimițându-i pe cei care au pus sesizarea la CNATDCU, acel consiliul de-l doresc desființat cât mai repede Sorin Cîmpeanu și toți plagiatorii.

Cât noroc pe domnul Bode. Știți cu ce seamănă această precizare a Universității din Cluj? Cam cu ceea ce se întâmplă în justiție: l-am prins la furat, știm și ce prejudiciu a produs, dar, ce să vezi, fapta s-a prescris, pentru că unii politicieni nu au schimbat la timp o lege, iar procurorii nu au avut chef să se miște mai repede.

Concluzia cea mai bună îi aparține lui Ciprian Mihali, profesor chiar la Universitatea „Babeș-Bolyai”: „Este ca și cum, neputând spune mai mult, ne face cu ochiul complice și ne îndeamnă să fim noi mai curajoși decât ea”.

Citește și: Profesor la UBB Cluj, despre decizia privind doctoratul Bode: „Comisia construiește un joc necredibil de argumente”


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. Ja, ja! Fumigenele acestea sunt pentru bobor, clasa politică PSD + PNL nu vrea fiindcă nu știe cum și nu poate să câștige oamenii educați și cinstiți pe care nu-i păcălești cu fumigene de-astea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...