Șansele coaliției PSD-PNL de a mai câștiga alegerile țin de un plan simplu | Aktual24

Data:

Șansele coaliției PSD-PNL de a câștiga alegerile parlamentare și prezidențiale din această toamnă țin în acest moment mai puțin de propriile acțiuni, cât de factori externi, explică sociologul Barbu Mateescu, într-un interviu acordat Aktual24.ro.

Contraperformanțele lui Ciucă și Ciolacu, resentimentele acumulate în rândurile populației față de Iohannis sunt atât de mari, încât doar evenimente deosebite pot schimbă trendul. Concret, PSD-PNL pot câștiga la toamnă, în mod normal, doar dacă Geoană nu va candida la prezidențiale, iar Simion nu va intra în turul II.

Citește și: Într-un județ cu tradiție în violență, victimele par să fi descoperit cum se cere ajutor

„Liderii coaliției PSD-PNL sunt caracterizați în termeni deosebit de negativi”

Dialogul cu expertul vine după două momente notabile petrecute în ultimele zile. Cunoscutul sociolog a prezentat un studiu făcut împreună cu IRES, la comandă Fundației Konrad Adenauer, pe 7 focus-grupuri din zona alegătorilor neutri, iar rezultatele au fost foarte interesante.

Printre altele, după cum se exprimă Barbu Mateescu în analiza sa, există o „emoție anti-Iohannis puternică în societate“.

Ceea ce face ca electoratul să caute un viitor președinte care să prezinte caracteristici opuse actualului șef al statului. Pe de altă parte, se constată că liderii coaliției PSD-PNL, Ciolacu și Ciucă, sunt caracterizați în termeni deosebit de negativi de cetățenii României.

Pe de altă parte, supus unui puternic embargou mediatic, Drulă – liderul USR și al Alianței Dreapta Unită (ADU) – are un mare deficit de notorietate. Pe scurt, românii n-au prea auzit de el.

La foarte scurt timp după prezentarea studiului cu concluziile de mai sus a apărut un surprinzător sondaj de opinie realizat de o companie sociologică străină, care dă rezultate total diferite de cele prezentate sistematic de institutele autohtone. PSD-PNL au un scor foarte mic – 31,6%, în timp ce ADU ar fi pe locul 2.

Citește și: Deficitul bugetar va exploda până la finalul anului. Ce înseamnă acest lucru pentru noi

Șansele coaliției PSD-PNL și rezultatele foarte slabe

În toate variantele pentru alegerile prezidențiale, mare favorit este dat Mircea Geoană, care ar urma să intre în turul II cu un avans masiv față de următorii clasați.

Iar interesant în sondajul AtlasIntel este că locul 2 este disputat de Simion și Drulă, în timp ce Ciucă și Ciolacu au scoruri foarte scăzute, sub 10% din opțiunea de vot.

Barbu Mateescu spune că rezultatele foarte slabe ale liderilor PSD și PNL nu sunt cauzate de asocierea cu imaginea lui Iohannis – care e aproape dispărut din peisaj –, ci de performanțele lor foarte slabe.

Pe de altă parte, sondajul AtlasIntel este unul online, ceea ce ar putea duce la supraaprecierea scorului obținut de ADU și de Drulă.

USR și liderul acestuia sunt populari în online, dar există și circa 25% din populația României care nu e familiarizată cu Internetul, iar aceasta nu e luată în calcul de sondaj.

Continuarea în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: aktual24.ro

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Îndemn la vot impresionant: „Un mesaj pentru nepotul meu” | VIDEO

Îndemn la vot impresionant la vot realizat de Parlamentul...

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...