Statuie în care eroul ucrainean executat de ruși pare viu, dezvelită la Kiev

Data:

Statuie în care eroul ucrainean executat de ruși pare viu, în mărime naturală, a fost dezvelită la Kiev. Monumentul îl reprezintă pe Oleksandr Matsievskyi, curajosul soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”. Mama soldatului a fost prezentă la eveniment, vizibil afectată. Istoricul Armand Goșu a postat fotografii cu statuia pe pagina sa de Facebook.

„A monument to the Hero of Ukraine, Oleksandr #Matsievsky, has been unveiled in #Kyiv. The soldier’s mother was present at the unveiling. The sculpture is an almost exact replica of Oleksandr”, a scris istoricul român.

Citește și Dosarul lui Teodosie explodează în mijlocul BOR

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat drept „Erou al Ucrainei” pe Oleksandr Matsievskyi, curajosul soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”. Oleksandr Matsievskyi s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani.

„I-am conferit lui Oleksandr Matsievskyi titlul de Erou al Ucrainei. Un războinic ucrainean. Un om care va fi cunoscut și amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea în Ucraina și pentru „Gloria Ucrainei!”. Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei!”, a anunțat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Statuie în care eroul ucrainean este prezentat în ultima sa poziție de sfidare față de ruși

Potrivit Direcției Forței de Apărare Militară „Nord” a Forțele Armate ale Ucrainei, la 30 decembrie 2022, Matsievskyi, împreună cu patru camarazi, s-a angajat în luptă cu forțele rusești în apropiere de Soledar.

Întăririle nu au reușit să pătrundă până la poziția lor din cauza focului continuu de mortiere și a focului puternic de arme de calibru mic, a precizat Brigada 119 de Apărare Teritorială Separată. Nu se cunosc mai multe detalii despre această bătălie, în special, cum anume a ajuns Matsievskyi prizonier de război. Camarazii săi de arme au fost fie uciși, fie au dispărut.

Citește și Aeronavele pot opera zboruri la Craiova și pe Gerul Bobotezei

Înainte de invazia rusă, Oleksandr Matsievskyi lucra ca electrician în Kiev. După începerea războiului, el s-a oferit voluntar pentru apărarea teritorială a orașului Nijin din regiunea Cernihiv.

„Erou al Ucrainei”, născut la Chișinău

Sasha, așa cum îl alintau apropiații, s-a născut la 10 mai 1980 în Republica Moldova, unde mama sa, Paraskoviia Mykhailivna, a fost detașată. Ea lucra ca tehnolog la o fabrică de încălțăminte din Chișinău. Acolo, Oleksandr a absolvit mai târziu liceul și o facultate de inginerie electrică.

Apoi, familia s-a întors la Nijin, în Ucraina. Până în februarie 2022, Oleksandr a lucrat ca electrician în Kiev. Din prima zi a războiului, a mers la Nijin, dar nu a putut să se înroleze imediat în armată.

A ajutat la construirea de fortificații, a supravegheat la punctul de control, a pregătit sticle cu cocktail-uri Molotov și s-a întors insistent la centrul de recrutare. La 11 martie, a fost înrolat în Batalionul de apărare teritorială din Nijin.

În decembrie, când batalionul era pe punctul de a fi desfășurat în est, Oleksandr nu i-a spus mamei sale că va merge în zona de luptă activă, deoarece nu voia ca aceasta să se îngrijoreze. Când și-a luat la revedere de la mama sa, i-a mulțumit pentru că l-a născut.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto – Armand Goșu/Facebook

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune.Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale.Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare.A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Școala omoară curiozitatea copiilor. Legătura dintre predarea Matematicii și teoriile conspirației

Școala omoară curiozitatea copiilor, arată Cristian Hatu, președinte al...

Proteste la Budapesta împotriva sistemului Orban. Pierde premierul maghiar controlul?

Proteste la Budapesta. Viktor Orban nu reuşeşte să gestioneze...

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate...