Suferința refugiaților din Ucraina nu încetează doar pentru că ne-am obișnuit cu ea

Data:

Suferința refugiaților din Ucraina nu încetează doar pentru că ne-am obișnuit noi cu ea. Nu știm când se va termina războiul din Ucraina, dar cu siguranță îi acordăm din ce în ce mai puțină atenție. Cei care fug din calea războiului se luptă în liniște cu traumele lor, încercând să supraviețuiască în sărăcie, iar bărbații incorporabili își riscă viața încercând să treacă ilegal granița. Reportaj din Sighetu Marmației.

Ajungând la punctul de trecere al frontierei de la Sighetu Marmației, ne izbește un  calm surprinzător. Nu e coadă la punctul de trecere, vin mașini din când în când, la fel și pietoni cărând bagaje mai mici.

Câțiva oameni discută în fața pizzeriei „La vamă”: acest colț pare să fie un punct de întâlnire obișnuit pentru cei care trec frecvent frontiera.    

O femeie își aranjează hainele în valiză: pleacă undeva sau poate tocmai a sosit. Ne gândim că nu e nimic de văzut aici când observăm deodată punctele de ajutor din spatele pizzeriei. Nici acolo nu e prea multă mișcare, personalul Serviciului de Ajutor Maltez și Salvați Copiii  îmbrăcați în hanorace roșii discută ceva în fața containerelor.

Nu am întâlnit trafic semnificativ pe drumul din imediata vecinătate a punctului de trecere a frontierei. Frontiera se află pe partea stângă a drumului

Ajutorul entuziast, dar haotic e de domeniul trecutului  

Containerul maltez ne așteaptă: este plăcut să fim la căldură și la adăpost de vântul aspru de toamnă. Refugiații ucraineni sunt primiți aici cu apă potabilă, gustări, ceai cald, mese calde ocazionale și produse esențiale pentru bebeluși, însă numărul lor a scăzut în ultimele luni, sosind nu mai mult zece-douăzeci pe zi.   

Citește și „Aleg să nu tac!” – O profesoară se luptă public pentru elevii ei

Potrivit poliției de frontieră, la începutul războiului, numărul refugiaților care au trecut prin punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației a ajuns la 5.000 în 24 de ore. Cel mai mare număr de persoane au trecut din Ucraina pe la vama Siret, cu un număr record de 8.000 în 24 de ore. 

Astăzi, nu mai e nici urmă a haosului inițial. Starea de alertă și așteptarea au devenit normale, obișnuite, toată lumea știe ce are de făcut. Ceea ce rămâne neschimbat este faptul că personalul și voluntarii ONG-urilor încearcă în continuare să facă tot posibilul și să găsească soluții la situații neașteptate: nu știi niciodată câți oameni se vor prezenta. 

Mai multe puteți citi în publicația Atlatszo.ro.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Átlátszó Erdély
Átlátszó Erdélyhttps://atlatszo.ro/
Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă) este un site de investigaţii publicat de către Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet” cu sediul în Cluj-Napoca. Credem într-o societate transparentă, democratică şi responsabilă, iar pentru asta e nevoie de media independentă şi critică faţă de cei la putere. Principalele noastre subiecte sunt: - interesele de afaceri şi îmbogăţirea aleşilor noştri; - monitorizarea cheltuirii fondurilor publice destinate comunităţii maghiare; - marile investiţii periculoase pentru mediul înconjurător; - fenomene sociale de interes pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...