Summit SUA- Japonia-Filipine. Tensiuni în Marea Chinei de Sud

Data:

Summit SUA-Japonia-Filipine. Tensiuni în Marea Chinei de Sud pe fondul revendicărilor maritime ilegale ale Beijingului. Summitul trilateral a avut loc în urma unei serii de incidente alarmante, fapt ce a trezit profunda îngrijorare a Statelor Unite, Japoniei și Filipinelor cu privire la securitatea regională.

Citește și Cum puteau fi evitate greșelile făcute de SUA și Federația Rusă în relația reciprocă după terminarea Războiului Rece. Interviu cu Svetlana Savranskaya, expertă în relațiile SUA-Rusia

Un tratat de apărare reciprocă

 „Orice atac împotriva unui avion, unei nave sau forţelor armate filipineze în Marea Chinei de Sud va declanşa punerea în aplicare a tratatului de apărare reciprocă care leagă Washingtonul şi Manila”, a declarat președintele american, Joe Biden, potrivit AgerPres.

Câteva ore mai târziu, cei trei lideri şi-au exprimat într-un comunicat comun  „profunda îngrijorare în faţa comportamentului periculos şi agresiv al Republicii Populare Chineze în Marea Chinei de Sud”, declarându-se preocupaţi, în special „de militarizarea teritoriilor câştigate şi de revendicările maritime ilegale” în această regiune strategică.

Citește și Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România

O serie de incidente alarmante

Preşedintele Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos, şi pe premierul Fumio Kishida cu ocazia unui summit trilateral fără precedent, pe fondul unor incidente în serie care au implicat China în această zonă maritimă tensionată.

 „Angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea Japoniei şi a Filipinelor este neclintit”, a mai spus președintele american, potrivit AgerPres.

El a vorbit despre obiectivul comun al unei regiuni Asia-Pacific  „liberă, deschisă, prosperă şi sigură„, expresia de-acum obişnuită a americanilor pentru a se referi la proiectele considerate, dimpotrivă, periculoase şi agresive de către China.

Este de aşteptat ca Beijingul să respingă aceste comentarii, precizează AgerPres.

Intensificarea cooperării militare dintre Statele Unite ale Americii și Japonia nu este văzută cu ochi buni de Republica Populară Chineză.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Kevin Lamarque/Reuters)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate. Reacția Rusiei

Republica Moldova și UE semnează un pact de securitate....

Ce ar însemna pentru NATO revenirea lui Trump la Casa Albă | Curierul Național

Ce ar însemna pentru NATO revenirea lui Trump la...

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul portughez | Aktual24

Exodul masiv al tinerilor și consecințele asupra economiei. Exemplul...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...